IZBOR OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

Đoković i Španović najbolji sportisti Srbije u 2015.

6 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 18:37h

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković i osvajačica bronzane medalje u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu Ivana Španović proglašeni su danas za najuspješnije sportiste u ovoj godini, u izboru Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Kako se navodi u saopštenju, na djanašnjoj sednici Izvršnog odbora OKS izabrani su najbolji srpski sportisti za 2015. godinu.

Za najbolju mušku ekipu proglašena je vaterpolo reprezentacija, koja je ove godine osvojila Svjetsko prvenstvo i Svetsku ligu, dok je za najbolju žensku ekipu proglašena košarkaška reprezentacija, osvajač Evropskog prvenstva.

Najbolji mladi sportista u izboru OKS je tekvondistkinja Tijana Bogdanović, koja je kao junior osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu za seniore, srebrnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore.

Za najuspješnijeg trenera proglašen je selektor muške vaterpolo reprezentacije Dejan Savić.

U godini u kojoj su održane prve Evropske igre, OKS je proglasio i najuspješnije sportiste na tom takmičenju.

Strijelac Damir Mikec je sa dvije osvojene zlatne medalje najuspešniji sportista, dok su u ženskoj konkurenciji nagradu osvojile kajakašice Dalma Benedek Ružičić i Milica Starović, koje su osvojile zlatnu medalju u disciplini K2 500 metara i peto mjesto u disciplini K4 500 metara.

Dan Olimpijskog komiteta na kojem će najuspješnijima biti uručeni trofeji održaće se 17. decembra u Domu Narodne Skupštine.

Na prijedlog Programske komisije Olimpijskog komiteta Srbije na sjednici Izvršnog odbora usvojeni su kriterijumi za učešće sportista u programu Olimpijskog komiteta Srbije "Rio 2016" za narednu godinu.

Kako se navodi u saopštenju, novousvojeni kriterijumi tretiraju svaki sport pojedinačno u pogledu specifičnosti sistema kvalifikacija za Olimpijske igre, ali je nivo kriterijumskih rezultata potrebnih za učešće u programu identičan za sve sportove.

Novi kriterijumi za olimpijsku kategorizaciju u 2016. godini prate strategiju koja ima za cilj osvajanje većeg broja medalja i većeg broja plasmana među prvih 10 na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u odnosu na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, piše u saopštenju.