"Jedan dan" Milene Živković

Umjetnica u najavi izložbe navodi da je ova postavka “dokument njenog posmatranja” jednog, slučajno odabranog, trenutka
133 pregleda 0 komentar(a)
Radovi Milene Živković, Foto: Societe Generale banka Montenegro
Radovi Milene Živković, Foto: Societe Generale banka Montenegro
Ažurirano: 13.11.2018. 09:31h

Izložba radova "Jedan dan" Milene Živković biće otvorena večeras u podgoričkoj galeriji “Koncept Art Space” u 19 časova.

Umjetnica u najavi izložbe navodi da je ova postavka “dokument njenog posmatranja” jednog, slučajno odabranog, trenutka.

“Ciklus radova ‘Jedan dan’ i ‘Svjetlost dana’ su dokumenti mog posmatranja. Polazište rada je dan, tačnije isječak, doba dana, trenutak u jednom danu. Odabir trenutka je intuitivan, nesvjestan i proizilazi iz neslučajne prisutnosti baš tog trenutka u kojem je nastala fotografija”, kazala je i dodala da tako transformiše obične trenutke u poetične scene.

“Sakupljam kadrove, događaje iz svakodnevice koji u sebi, pored naizgled jednostavnog prizora, nose poetiku trenutka, svjetlosti, događaji koji teže da izazovu možda najblaže katarzično osjećanju u svojoj jednostavnosti. Polje mog interesovanja je svakodnevica i potreba da stvaram, odnosno transformišem trenutke iz sadržaja jednog dana u uzvišene i poetične scene, pretvarajući jednostavne svakodnevne prizore u umjetnički rad. Na ovaj način oslobađam višak mašte. Da li je suština u ideji, realizaciji, kontekstu ili igri postaje nebitno; skup svih navedenih stvari je igra koja nadilazi sve forme, igra kao manifestacija želje za životom, tako shvatajući da smrt ne postoji”, opisala je ona.

Milena Živković je rođena 1982. godine na Cetinju. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku za grafiku u klasi prof. Anke Burić 2006. godine, a na istom fakultetu je 2010. magistrirala grafiku. Izlagala je samostalno, kao i na grupnim izložbama u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj. Član je ULUCG.

Bonus video: