Etijen Beržere 10 godina slika murale: Street art je buntovna umjetnost

On je u petak završio mural rijetke ptice puzgavac na zidu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, za koji ga je unajmio Francuski institut Crne Gore u okviru kulturne manifestacije DEUS
284 pregleda 1 komentar(a)
Mural, KIC, Foto: KIC Budo Tomović
Mural, KIC, Foto: KIC Budo Tomović
Ažurirano: 06.12.2015. 20:17h

Francuski umjetnik Etijen Beržere već deset godina profesionalno slika murale, a kao tinejdžer nije mogao ni zamisliti da će mu street art biti profesija.

“Kada sam počeo bio sam petnaestogodišnjak i tada je bilo nemoguće da se živi od ovoga. Pokušati da se od slikanja na zidovima napravi profesija bilo je nezamislivo, a poslije deset godina sam sve stvorio od toga, dom, ženu i troje djece”, kazao je Etijen “Vijestima”.

On je u petak završio mural rijetke ptice puzgavac na zidu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, za koji ga je unajmio Francuski institut Crne Gore u okviru kulturne manifestacije DEUS.

Tvrdi da je bilo veoma teško, jer je mnogo detalja na slici i potrebna mu je velika preciznost da bi odradio mural.

Prvi put je napustio Francusku prije dva mjeseca, kada je na staklenoj zgradi u Zagrebu naslikao velikog plavog kita, za šta mu je bilo potrebno tri dana.

“Iako je riječ o mnogo većem muralu bilo je mnogo lakše nacrtati kita, jer sam radio sprejom i zbog veličine murala nijesam morao biti toliko precizan. Dok ovdje nemam cijeli zid na raspolaganju, kako bih popravio boju ako gdje pogriješim, već moram biti jako precizan, a detalja je mnogo”, kazao je.

Etijen tvrdi da je trenutno u fazi slikanja rijetkih životinja, jer smatra da time šalje snažnu poruku o zaštiti životinja, dok je u svom radu imao mnogo različitih faza, od slikanja portreta do apstraktne umjetnosti.

Tvrdi da je počeo da crta i slika još u školi, zbog čega je bio loš đak.

“Bio sam veoma loš student, pa sam preferirao više crtanje u školi ili sam bio loš đak jer sam samo crtao na časovima. Jednog dana sam otkrio grafite i zidnu podlogu i to je bilo novo otkriće. Počeo sam da istražujem sa raznim vrstama boja, sa četkom, kistom i sprejem i mogu vam reći da je zid najbolja podloga. Debeo je, ljudi vide tvoj rad, na otvorenom je i riječ je o drugoj koncepciji slike”, pojasnio je Etijen.

Iako se njegov rad svrstava u street art, francuski muralista smatra da je taj izraz “s*anje”.

“Street art je inače buntovna umjetnost, ali taj izraz je po mom mišljenju s*anje. Jer to je sve i ništa u isto vrijeme. Grafiti su stvarno poseban dio ulične umjetnosti, odnosno to je buntovna umjetnost.

Više ne radim nelegalno slikanje, možda ponekad naslikam nekoliko oblika pod uticajem alkohola kad se vraćam iz grada uveče”, našalio se.

Tvrdi da je imao veliki broj izložba u Francuskoj, ali da crta i slika na papiru samo u slobodno vrijeme, kojeg ima veoma malo. Našalio se da je gotovo ista situacija sa porodicom, sa kojom takođe provodi malo vremena.

Kazao je da je mural u Podgorici posljednji u ovoj godini, jer će ostatak decembra da se posveti porodici i nadolazećim praznicima, ali da možemo očekivati još mnogo stvari od njega za narednu godinu.

Što manje profesionalnog kontakta sa politikom i državom

Etijen tvrdi da se trudi da ima što manje profesionalnih kontakata sa politikom i institucijama države, jer voli da ima slobodu dok radi.

“Ovaj rad je za francusku ambasadu, imaju para da plate i imam slobodu da radim šta želim. Pod tim uslovima sam uvijek raspoložen da radim. Ali preferiram kompanije unutrašnje ili spoljašnje zidove.

Da radim logo, piktografe i murale”, kazao je.

Smatra da je problem što se političari mijenjaju svakih pet godina, ali on ostaje isti.

“Ne volim da miješam politiku i svoj rad, jer političari uvijek kažu: 'U pravu si, ali ako samo možeš da uradiš to drugačije', a ja to ne volim. I svakih pet godina političari se mijenjaju, a ja ne.

Bonus video: