Dacić osuđen na osnovu izjave koju je porekao

Iz Vrhovnog suda poručili da treba utvrditi da li je i kada Musić prelazio granicu i šta je pričao dok je bio na MTN
190 pregleda 1 komentar(a)
Kokain (Novina)
Kokain (Novina)
Ažurirano: 05.12.2015. 09:28h

Vrhovni sud ukinuo je presudu kojom su Fikret Dacić i Suvad Musić zbog šverca heroina osuđeni na šest godina i četiri mjeseca, odnosno na tri godine zatvora.

U odluci piše da je Apelacioni sud krivicu utvrdio i na osnovu iskaza Dacića datog u Upravi policije 2008. godine i saslušanja kod istražnog sudije iste godine...

“Međutim, Dacić je prilikom drugog saslušanja kod istražnog sudije i na glavnim pretresima kod Višeg i Apelacionog suda promijenio odbranu, ističući da sa Musićem nije izvršio krivično djelo. Tvrdio je da Musića ne poznaje i da je zapisnik kod Uprave policije potpisao pod prinudom službenika policije i dva inspektora... Ovakvo činjenično utvrđenje Apelacionog suda ostalo je nepotpuno utvrđeno, budući da se temelji uglavnom na iskazu optuženog Dacića datog kod Uprave policije i prilikom prvog saslušanja kod istražnog sudije Višeg suda u Podgorici”, piše u rješenju Vrhovnog suda.

Objašnjava se da je bilo neophodno provjeriti odbranu Dacića tako što je od Granične policije trebalo pribaviti izvještaj da li je optuženi u periodu od marta do kraja aprila vozilom prelazio preko graničnog prelaza Kula i Mehov krš i ako jeste - kada i u koliko navrata.

“Imajući u vidu da se kod Okružnog suda u Beogradu vodio krivični postupak protiv Musića zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga u produženom trajanju i da je od januara do kraja jula 2008. bio pod mjerama tajnog nadzora, to je bilo neophodno od Okružnog suda u Beogradu pribaviti materijal dobijen primjenom mjera tajnog nadzora kako bi se utvrdilo da li je

Musić tokom primjene MTN koristio mobilni telefon srbijanske telekomunikacione mreže i ako jeste o kom broju se radi. Putem vještaka za telekomunikacije provjeriti da li je Dacić u tom periodu imao komunikaciju sa svog mobilnog telefona, sa mobilnim telefonom Musića”, piše u odluci Vrhovnog suda.

Bonus video: