PG: Francuski umjetnik obećao novi mural do sjutra

Na pitanje da li je moguće naslikati četiri metra visok grafit za tri dana, odgovorio je da “može kad se mora”
121 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2015. 06:56h

Francuski umjetnik Etijen počeo je juče da oslikava mural na zidu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u Podgorici.

Mural će prikazivati planinsku pticu puzgavca u letu i njenu sjenku, a Etijen je “Vijestima” kazao da će sliku završiti do petka.

Na pitanje da li je moguće naslikati četiri metra visok grafit za tri dana, odgovorio je da “može kad se mora.”

“Radim cijeli dan sa petominutnim pauzama, a inače ne jedem i ne pijem dok radim, već sam u cjelosti posvećen slikanju”, kazao je Etijen.

Zasada je Etijen na muralu završio samo vrh krila, a kazao je da je skicu naslikao sinoć kada je projektorom sliku prikazao na zidu.

Performans slikanja zida na KIC-u realizuje se u okviru manifestacije „Decembarska umjetnička scena 2015“ i Konferencije o klimatskim promjenama (COP21), a u saradnji Francuskog instituta Crne Gore i

Sekretarijata za kulturu i sport.

Puzgavac je vrsta zastupljena i zaštićena u Francuskoj i u našoj zemlji. Teška je za posmatranje zbog često nepristupačnog staništa, koje je ugroženo zahvaljujući ljudskim aktivnostima.

Rad koji ilustruje ljepotu zaštićene vrste je istovremeno i simbol i poruka koja nas podsjeća na neophodnost kolektivne mobilizacije, u cilju kontrolisanja ljudskih uticaja na klimu i biodoverzit.

Galerija

Bonus video: