IZLOŽBA DRAGANA KARADŽIĆA OTVORENA U BARU

Grafičko-lingvistički razgovori sa poetskim slikama

“Sjaj bjelokosne nutrine novonastalog umjetničkog djela izaziva odjek negdje duboko iza, u prošlosti, tako da se ni sagledati ne može do koje dubine će ti odjeci odzvanjati i gdje će se ugasiti”
1 komentar(a)
izložba Draga Karadžić, Foto: Radomir Petrić
izložba Draga Karadžić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 26.11.2015. 20:25h

Izložba slika i crteža “Znaci i trajanje“ akademika Dragana Karadžića, laureata Trinaestojulske i nagrade “Milunović, Stijović, Lubarda“, otvorena je u galeriji “Velimir A. Leković” pred barskom likovnom publikom. Upravnik galerije mr Milun Lutovac istakao je da grafičko -lingvistička riječ Karadžića svjedoči da komunikacija sa ukazanom poetskom slikom “nije odjek prošlosti u nama, već obratno“.

“Sjaj bjelokosne nutrine novonastalog umjetničkog djela izaziva odjek negdje duboko iza, u prošlosti, tako da se ni sagledati ne može do koje dubine će ti odjeci odzvanjati i gdje će se ugasiti”, kazao je Lutovac.

Otvarajući izložbu, potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, istakao je da je i ovaj događaj organizovan u sklopu programa proslave Dana Bara koji su u ponedjeljak i utorak veče obilježile manifestacije posvećene umjetnicima „koji su proslavili Crnu Goru i van njenih granica - Urošu Toškoviću i akademiku Karadžiću koji je svojim crtežom uveo crnogorsku ljepotu u svjetske likovne tokove“.

U svom eseju “Poetika prostora Dragana Karadžića“ objavljenom u katalogu izložbe, Lutovac je zapisao i da je Karadžićeva poetska slika samosvojno biće prirodne dinamike „ čiju mjeru ne treba tražiti u njenoj kauzalnosti, već u njenom početku u nama, začetom prije nas“.

“Ako bismo htjeli da proniknemo kako Karadžić taloži svjetlosnu, vazdušastu prašinu po tišinama našeg liričnog tla, trebalo bi, prije svega, da reanimiramo danas zanemarenu besmrtnu riječ - duša. Malo ko zna da mi, posmatrajući nacrtano, iznova doživljavamo prastara iskušenja onoga koji crta i da se nacrtano tiče njega. Poetska slika Dragana Karadžića je uvijek malo iznad jezika. Ona je izdanak onog novog”, naveo je pored ostalog Lutovac.

Akademik CANU Dragan Karadžić diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću 1974, a na FLU u Beogradu 1978, u klasi profesora Radenka Miševića kod kojeg je i magistrirao 1980. Član ULUCG od 1977, predaje slikarstvo od početka otvaranja magistarskih studija na FLU Cetinje, od 1997. bio prodekan a kasnije i dekan cetinjskog FLU. Samostalno je izlagao na 53, a kolektivno na preko 330 izložbi.