Nušić je i dalje živ jer glumci i dalje imaju radost igre

Predstava "Narodni poslanik" po prvoj Nušićevoj komediji izvedena je na 15. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću
145 pregleda 0 komentar(a)
Narodni poslanik predstava, Foto: Svetlana Mandić
Narodni poslanik predstava, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.11.2018. 10:13h

„Narodni poslanik“ je prva komedija koju je Branislav Nušićnapisao i to kada je imao 19 godina. Bilo je to 1883. godine. I kako reče reditelj Goran Bulajić na okruglom stolu nakon predstave koju su izveli glumci Narodnog pozorišta iz Užica i nakon 135 godina od kada je napisana „Nušić je i dalje živ“.

"Predstava se duboko, pametno i na pravi način oslanja na velikog pisca. Užički ansambl je pokazao sofisticiran stav i stilsko jedinstvo u tumačenju djela. Vidjeli smo demonstraciju uspjelog glumačkog koncezusa u stilu i načinu interpretacije i to djeluje vrlo moćno. Prisustvovali smo radosti igre i prave glumačke priče“, kazao je Bulajić.

Treće večeri Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2018 publika je imala priliku da odgleda „Narodnog poslanika“ koju je režirao Slavenko Saletović, a igraju Slobodan Ljubičić, Divna Marić, Tijana Karaičić, Goran Šmakić, Biljana Zdravković, Vahidin Prelić, Dragana Vranjanac, Igor Borojević, Nikola Penezić, Momčilo Murić i Branislav Ljubičić.

Prema riječima Slobodana Ljubičića, alijas Jevrema Protića,dobro je “što je Nušić i dalje živ jer glumci i dalje imaju radost igre”.

"Mi smo ujednačen ansambl i poštujemo pravilo da je predstava kolektivan čin. Mi radimo za predstavu, predstava za publiku i ako je publika zadovoljna onda smo i mi glumci zadovoljni”, kazao je glumac.

Divna Marić, koja je u predstavi igala Pavku, kazala je da je riječ o kompatibilnom, zrelom komadu rađenom sa velikom ljubavlju.

"Ključna stvar je da je Saletović postavio čvrst temelj u startu i da se Nušić igra autentično”, kazala je Marić.

Njenoj pozorišnoj kćerci, Tijani Karaičić, prijalo je to što im je reditelj dao slobodu igre, što se vidjelo i u samom izvođenju predstave.

Večeras je na repertoaru “Kralj Lir” Narodno pozorište iz Sarajeva, predstava koju je adaptirao i režirao Diego de Brea, a uloge su povjerene Izudinu Bajroviću, Saneli Pepeljak, Medihi Musliović, Slavenu Vidaku, Vedranu Đekiću i Elmi Juković. Poslednja predstava u takmičarskom dijelu je duo drama “Konstelacije” od Nika Pejna, “Ateljea 212” iz Beograda, koju je režirala Aleksandra Milavić Dejvis, a igraju Uroš Jakovljević i Ana Mandić i koja će biti izvedena sjutra veče.

Jubilarno, 15.izdanje Međunarodnog festivala glumca, koji se završava 2.decembra nakon uručenja nagrada, zatvoriće “Crna kutija” Ane Đorđević, koju je režirao Goran Bulajić. Međunarodni festival glumca organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Nikšić.

Bonus video: