Ima nade za neke od 37 otpuštenih službenika ZIKS-a

Otpušteni službenici prije par mjeseci konkurisali na javnom oglasu Ministarstva pravde. Od rezultata postignutih na testiranju zavisi da li će “dobiti nazad” radna mjesta...
160 pregleda 9 komentar(a)
ZIKS, Foto: Boris Pejović
ZIKS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.11.2015. 15:44h

Dio otpuštenih službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija dobiće šansu da se vrati na posao, nakon što se za to steknu zakonom predviđeni uslovi.

To je “Vijestima” juče nezvanično rečeno iz Ministarstva pravde.

Dan ranije član Izvršnog odobra Sindikata ZIKS-a Predrag Spasojević kazao je da je više od 30 zaposlenih u toj ustanovi dobilo otkaz, jer su im istekli ugovori o radu koje su potpisali prije dvije godine.

Sagovornik “Vijesti” iz resora na čijem je čelu ministar Zoran Pažin tvrdi da 37 službenika ZIKS-a nije dobilo otkaz, kako su to kazali iz Sindikata, već da im nije bilo moguće produžiti ugovor, jer je kasnio dio njihove dokumentacije.

“Kada je prije par mjeseci raspisan javni oglas za slobodna radna mjesta u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija svi oni, njih 37 konkurisali su. Iz Uprave za kadrove 18. novembra dostavljen nam je dio dokumentacije za one koji su prošli testiranje, i nikako nijesmo mogli istog dana sprovesti svu proceduru kako bi im produžili ugovore”, pojašnjava sagovornik iz Ministarstva pravde.

Isti izvor kazao je da je generalna direktorica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija Slavica Rabrenović o tome obavijestila predsjednika Sindikata ZIKS-a Nenada Rakočevića.

“Rabrenović je Rakočeviću na sastanku saopštila da će se u skladu sa Zakonom, a na osnovu rang-liste, za one koji su prošli testiranje donijeti odluka o zasnivanju radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

Službenicima ZIKS-a kojima je 18. novembra istekao dvogodišnji ugovor nije bilo moguće produžiti radni odnos, jer nije zakonito da nakon dvije godine dobijaju ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Dakle, oni nijesu otpušteni, i nije ih niko posalo kući, već se isključivo poštuje zakonska procedura”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Ipak, on pojašnjava da nije sigurno da će svih 37 službenika koji su u ZIKS-u ostali bez posla “dobiti nazad” radno mjesto na kome su neki od njih bili i po sedam godina.

“Konkurs na koji su se oni prijavili bio je javan. Mogao je da konkuriše svaki građanin koji zadovoljava uslove. Rok je istekao, u toku je žalbeni postupak. Da li će svi oni zadržati svoje radno mjesto zavisi isključivo od toga kakve su rezultate postigli na testiranju”, pojašnjava sagovornik “Vijesti”.

Iz Sindikata ZIKS-a prije dva dana najavili su mirne proteste ispred Ministarstva pravde, poručujući da će od Pažina zahtijevati rješenje za probleme svojih kolega.

Spasojević je tada saopštio da su Upravi polciije predali zahtjev za odobrenje mirnog okupljanja ispred Ministarstva pravde u četvrtak, petak, ponedjeljak i utorak.

“Zahtijevaćemo da nas primi ministar Pažin lično, niko drugi, da bismo sa njim mogli da razgovaramo i da se riješi problem. Više od 30 ljudi je dobilo otkaz, iako su dobili potvrdu od Ministarstva rada i socijalnog staranja da ih sljeduje rješenje na neodređeno vrijeme”, kazao je on.

Dodao je da način na koji su zaposleni u ZIKS-u, na čijem čelu je Miljan Perović, dobili otkaz, govori o sveopštem odnosu nadležnih prema ljudima.

Bonus video: