Nikola Đukić upisao prvu veliku pobjedu

apsolutnoj konkurenciji u 8. kolu „pala” je Austrija (3:1), dok su naše šahistkije remizirale sa Engleskom (2:2)
0 komentar(a)
Nikola Đukić, Foto: Chess24.com
Nikola Đukić, Foto: Chess24.com
Ažurirano: 21.11.2015. 21:34h

Crnogorske ekipe na Evropskom prvenstvu u šahu juče su u Rejkjaviku imale puno razloga za zadovoljstvo. U apsolutnoj konkurenciji u 8. kolu „pala” je Austrija (3:1), dok su naše šahistkije remizirale sa Engleskom (2:2).

Junak pobjede je bio Niklola Đukić (2.553) koji je na šampionatu na Islandu skinuo prvi veliki „skalp”, pošto je u najdorfovoj varijanti sicilijanske odbrane nadigrao na prvoj tabli Markusa Ragera (2.688). Slavio je i Dragan Kosić, a remizirali su Dragiša Blagojević i Blažo Kalezić.

Austrija je bila favorit jer ima za tri pozicije bolji rejting, a za četiri mjesta naša ženska selekcija je gore rangirana od Engleske. Ipak, naše šahistkinje su te koje treba da žale, pošto su bile bliže trijumfu.

Ipak, Tijana Blagojević je opet poražena na prvoj tabli i očigledno da nije uspjela da se odmori od Svjetskog prvenstva za mlade na kojem je osvojila bronzanu medalju. Aleksandra Milović je crnim figurama nadigrala Dagne Ciuksite, koja za 152 ima bolji rejting. Marija Stojanović je remizirala u boljoj poziciji na trećoj tabli, dok je Nataša Krpović na četvrtoj ispustila pobjedu.

Muška ekipa se nakon 8. kola nalazi na 22. mjestu, a ženska je na diobi od 14. do 18. pozicije.

Muška ekipa danas igra protiv Grčke, a ženska sa Rumunijom.

Bonus video: