Nikšićanin uhapšen zbog sumnje da je na kamatu dao 186.000 eura

U navedenim slučajevima, osumnjičeni S.V. je, sumnja se, ovim licima na tzv. zelenašku kamatu dao novac u ukupnom iznosu od oko 186.000 eura, na koji iznos je tzv. zelenaška kamata iznosila 200.000 eura", saopšteno iz policije
92 pregleda 0 komentar(a)
Euro, lisice, Foto: Shutterstock
Euro, lisice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.11.2015. 14:04h

Nikšićanin S.V. (41) uhapšen je zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo.

S.V. je, kako je saopšteno iz Uprave policije, uhapšen u okviru obavještajnog projekta "Loan", u kojem Sektor kriminalističke policije vrši istraživanje prema više osoba i grupacija za koja postoje saznanja da vrše krivična djela zelenaštvo. Akcija u kojoj je uhapšen S.V.. nazvana je "Rata".

"Policijsko – tužilačke aktivnosti ukazuju na sumnju da je S.V, od oktobra 2012. godine do dana podnošenja krivične prijave, počinio KD zelenaštvo na način što je, koristeći nuždu ili teške prilike oštećenih, u pet slučajeva pozajmio novac na tzv. zelenašku kamatu licima P.Z, N.T, I.N, D.K. i B.K".

Saopšteno je da se sumnja da je S.V. dao oštećenom P.Z. novac u iznosu od 85.000 eura uz tzv. zelenašku kamatu u iznosu od 5 odsto na mjesečnom nivou.

"Iskorišćavajući stanje nužde kod oštećenog, a kao zalog oštećeni P.Z. je založio imovinu svog preduzeća, te su ova lica kod notara i sačinila založnu izjavu. S.V. je potom, kako se sumnja, tražio od oštećenog P.Z. povraćaj iznosa novca od 200.000 eura ili će u suprotnom založenu imovinu prevesti na sebe", saopšteno je iz policije.

U drugom slučaju, kako se sumnja, S.V. je oštećenom N.T. dao novac u iznosu od 25 000 eura, na tzv. zelenaškom kamatom u iznosu od 5 odsto na mjesečnom nivou, a oštećeni N.T. je ugovorom koji su sačinili kod notara u zalog dao stan površine 79m2, koji se nalazi na primorju, a koji je kasnije S.V. preveo na svoju suprugu.

"U trećem slučaju, policijski službenici su došli do saznanja koja ukazuju na sumnju da je S.V, tokom novembra 2014. godine, dao oštećenom I.N. novac u iznosu od 13.000 eura, a tokom decembra iste godine još 20.000 eura uz plaćanje tzv. zelenaške kamate od 5 odsto na mjesečnom nivou. Kao zalog, oštećeni I.N. je, sumnja se, prijavljenom S.V. dao vozilo marke ,,Mercedes” kao i dvije građevinske mašine. U četvrtom slučaju, S.V. je, kako se sumnja, dao oštećenom D.K. novac u iznosu od 8.500 eura na tzv. zelenašku kamatu u iznosu od 10 odsto", saopšteno je iz policije.

U petom slučaju S.V. je sumnja se, B.K. dao na tzv. zelenašku kamatu novac u iznosu od 36.000 eura, a oštećeni mu je, kako je saopšteno iz policije, osim ovih 36.000 eura na ime kamate vratio još i 40.000 eura što u novcu a što u imovini (nepokretnim i pokretnim stvarima).

"U navedenim slučajevima, osumnjičeni S.V. je, sumnja se, ovim licima na tzv. zelenašku kamatu dao novac u ukupnom iznosu od oko 186.000 eura, na koji iznos je tzv. zelenaška kamata iznosila 200.000 eura. S.V. će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom državnom tužiocu u Nikšiću na dalju nadležnost, zbog osnova sumnje da je počinio KD zelenaštvo".

Službenici Sektora kriminalističke policije su, u koordinaciji i po nalogu Tužilaštva, u okviru obavještajnog projekta "Loan" do sada realizovali 11 policijskih akcija: "Sova", "Procenat", "Kapara", "Tornado", "Green five", "Depozit", "Koko", "Bruni", "Lira", "Bubac" i "Rata", u kojima je podnijeta krivična prijava protiv 14 lica – protiv 12 lica zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zelenaštvo, protiv jednog lica zbog osnova sumnje da je počinio KD iznuda kao i protiv jednog policijskog službenika zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja na način što je kao sredstvo obezbjeđenja za pozajmljeni novac „na kamatu“ založio službeni pištolj. Ukupno je kroz ove predmete plasirano preko 920.000 eura.

"Tužilačko – policijske aktivnosti u okviru projekta "Loan" se nastavljaju, zaključuje se u saopštenju policije.

Bonus video: