Saslušan šef SAJ-a Radosav Lješković

Branilac komandanta SAJ-a, advokat Zdravko Begović kazao je “Vijestima” da tužilaštvo sumnjiči Lješkovića i da nije preduzeo sve službene radnje da identifikuje sajovce koji su navodno prekoračili službena ovlašćenja
291 pregleda 45 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.11.2015. 06:24h

Komandant Specijalne antiterorističke jedinice Radosav Lješković saslušan je juče u tužilaštvu zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i omogućio pripadnicima SAJ-a da izbjegnu krivično gonjenje zbog brutalnog prebijanja Milorada Mija Martinovića.

Tužilaštvo je Lješkovića osumnjičilo nakon prijave koju je protiv njega podnio MANS.

Branilac komandanta SAJ-a, advokat Zdravko Begović kazao je “Vijestima” da tužilaštvo sumnjiči Lješkovića i da nije preduzeo sve službene radnje da identifikuje sajovce koji su navodno prekoračili službena ovlašćenja.

“To je bilo nešto na što se on izjašnjavao. On je tvrdio da je isključivo radio po zakonu u skladu sa pravilima službe. Da je njegova jedinca te večeri štitila građane i čuvala javni redi mir. Da je zbog činjenice što su bile vanredne okolnosti, i svi pripadnici SAJ-a pod maskama protiv bojnih otrova i šljemovima, nije bilo moguće identifikovati lica koja su učestvovala u tom događaju”, kazao je Begović.

Dodao je da je Lješković tužiteljki Danki Đerić objasnio da je odmah, nakon što su dvojica sajovaca Boro Grgurović i Goran Zejak, sačinili službene zabilješke u kojoj su napisali da su učestvovali u prebijanju Martinovića, to i prijavio.

“Ponovio je da do tada nije znao ko je učestvovao u tom događaju, i da je odmah nakon što su oni napisali zabilješke to i prijavio. Vidjećemo da li će tužilac donijeti naredbu za sprovođenje istrage i nastaviti krivično gonjenje, ili će odbaciti prijavu”, kazao je Begović.

Tužiteljka Đerić juče je kao svjedoka u tom postupku saslušala i načelnika podgoričkog Centra bezbjednosti Jovicu Rečevića.

Begović je kazao da nije prisustvovao saslušanju svjedoka, jer je ranije napustio zgradu Osnovnog državnog tužilaštva.

MANS je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću prijavu protiv Lješkovića podnio nakon što je ovaj odbio tužilaštvu da dostavi izvještaj o upotrebi sredstava prinude, ali i zbog sumnje da je na saslušanju 2. novembra prećutao sve činjenice o prebijanju Martinovića, koje su mu kao komandantu SAJ-a poznate.

Bonus video: