Dame bolje od Norveške, muškarci poraženi od Hrvatske

1 komentar(a)
Ženska šahovska selekcija, Foto: ŠSCG
Ženska šahovska selekcija, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 19.11.2015. 21:22h

Pobjeda dama, poraz muškaraca, bilans je crnogorskih šahovskih selekcija u šestom kolu na Evropskom prvenstvu u Rejkjaviku (Island).

Ženska reprezentacija je sa 2,5:1,5 pobijedila Norvešku, ekipu približno slične vrijednosti kao što je naša (to pokazuje i položaj na rejting listi, gdje je Crna Gora 22. a Norveška 23. nosilac).

Pobjedu našoj selekciji donijela je Marija Stojanović (njena prva na ovom EP) na trećoj tabli protiv Monike Mačlik. Tijana Blagojević, Aleksandra Milović i Nataša Krpović su remizirale u svojim partijama.

"Na prvoj tabli Tijana Blagojević je lako izjednačila poziciju u italijanskom otvaranju. No čini se da je njena protivnica igrala striktno na remi. Partija je završena remijem u dalekoj topovskoj završnici. Na drugoj tabli takođe je igrana italijanska partija. Aleksandra je privremeno žrtvovala pješaka da bi izbjegla glavne varijante. Polako je pojačavala pritisak na kraljevom krilu. Došla je u potpuno dobijenu poziciju ali je onda sa par nepreciznosti upropastila čitav trud. Poslije mnogo obrta partija je završena remijem".

"Marija Stojanović se još jednom branila kraljevom indijskom odbranom. Igrana je varijanta četiri pješaka i Marija je lako došla do dobre igre. Njen stil da zaoštrava pozicije po svaku cijenu večeras je donio rezultat i ona je efektno dobila partiju. Junakinja olimpijade u Tromsu zabilježila je prvu pobjedu. I na četvrtoj tabli se igrala italijanska odbrana. Norvežanka je rano krenula sa bočnim pješaćkim nastupom. Nataša je odlično nastavila i došla u nadmoćnu poziciju. U par navrata propustila je da još pojača položaj i pređe u dobijenu poziciju. Na kraju se sve rasplinulo u remi topovsku završnicu", navodi se u saopštenju Šahovskog saveza Crne Gore.

Muškarci su poraženi od Hrvatske 2,5:1,5, a odlučio je poraz Blaža Kalezića od Anta Brkovića. Remijem su završile partije Nikole Đukića, Dragiša Blagojević i Luka Drašković.

"Na prvoj ploči naš najbolji velemajstor (Đukić) je igrao sa velikom nadom hrvatskog šaha Ivanom Šarićem, bivšim evropskim i svjetskim prvakom u konkurenciji do 18 godina.Igrana je iregularna pirčeva odbrana sa ranim a6. Bijeli je tražio svoje šanse na kraljevom a crni na daminom krilu. Posle sadržajne borbe partija je završena remijem ponavljanjem poteza. Na drugoj table u duelu Stević – Blagojević igrana je italijanska partija. Stević je osvojio pješaka ali je Blagojević imao dovoljnu kompezaciju. U veoma oštroj poziciji protivnici su sklopili remi ponavljanjem poteza".

"Danas je pauzirao Dragan Kosić pa je na trećoj tabli igrao Luka Drašković. Njegov protivnik bio je legenda jugoslovenskog i hrvatskog šaha, bivši prvak Evrope Zdenko Kožul. Igrana je rauzerova varijanta sicilijanske odbrane po kojoj je Kožul prepoznatljiv. Pozicija je bila približno jednaka dok se nijesu razigrali lovci crnog. Kožul je ostvario udaljenog pješaka ali se Luka precizno branio. Remi je sklopljen u dalekoj završnici. U duelu Ante Šarić – Kalezić igrana je francuska odbrana. Šarić je pokušao da rjeđe igranim nastavkom iznenadi našeg reprezentativca. Kalezić je propustio da obostrano zakomplikuje poziciju i bijeli je došao do jakog napada koji je efektno završio", stoji u saopštenju ŠSCG.

Bonus video: