Pusta Željezara

Avetinjsku tišinu u stotinama metara dugačkim halama prekida desetak radni ka u Kombinovanoj valjaonici, gdje se obrađuju posljednje količine kvalitetnog čelika
2 komentar(a)
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.11.2015. 09:07h

Paučina se već hvata na okvire čeličnih vrata mamutskih hala nikšićke Željezare iz koje su Rusi pobjegli prije 10 dana. Metalurzi će od Vlade još sedmicu čekati oktobarske plate i precizno izjašnjenje o nastavku proizvodnje.

Avetinjsku tišinu u stotinama metara dugačkim halama prekida desetak radni ka u Kombinovanoj valjaonici, gdje se obrađuju posljednje količine kvalitetnog čelika. To je, prema njihovim tvrdnjama, dovoljno skup materijal da se isplati oktobarska plata.

Peći u Čeličani biće potpaljene tek kada međunarodna revizorska kuća utvrdi koliko je odbjegli vlasnik Midlend dužan. Zbog arbitraže se ne smije jednostrano raskidati ugovor, niti formirati novi menadžment kompanije.

Željezara je zatvorena početkom septembra kada su željezarci blokirali gotove proizvode zbog bojazni da će ih Midlend napustiti, a sada na lageru čelika nema ni za nekoliko kamiona. Dok su preko fabričkog lista Naša riječ poručivali da ostaju u Nikšiću, Rusi su proizvedeni čelik lagerovali u magacinima u Srbiji, a potom bez najave napustili CG, pokupili svu gotovinu sa bankomata. Koliko su novca uzeli iz banaka utvrdiće Vladina komisija.

Bonus video: