ŠAH: EP U REJKJAVIKU

Naši šahisti namučili drugog favorita

Nakon senzacionalnih uspjeha na startu Evropspkog prvenstva u Rejkjaviku, naše šahovske selekcije poražene su u 2. kolu
0 komentar(a)
Ženska šahovska selekcija, Foto: ŠSCG
Ženska šahovska selekcija, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 04.04.2019. 18:28h

Nakon senzacionalnih uspjeha na startu Evropspkog prvenstva u Rejkjaviku, naše šahovske selekcije poražene su u 2. kolu. U apsolutnoj konkurenciji bolji je od naših šahista bio drugi favorit takmičenja, Ukrajina (3:1), dok su šahistkinje nadigrane od Holandije, koja ima deseti rejting.

A naši šahisti, 29. rejting, su protiv favorizovane Ukrajine bili nadomak podjeli bodova, pošto su na prvoj i drugoj tabli sjajno odigrali Nikola Đukić i pogotovo Dragiša Blagojević, ali su na posljednje dvije table Dragan Kosić i debitant Luka Drašković napravili greške koje su vanserijski šahisti poput Antona Korobova (2.709) i Aleksandera Arešćenka (2.682) znalački iskoristili.

Đukić (2.553) je odigrao ravnopravan duel sa legendarnim Vasilijem Ivanćukom (2.720), ali i Blagojević (2.481), koji je crnim figurama bez problema došao do podjele poena protiv jednog od najboljih evropskih šahista, Pavela Jeljanova (2.753).

Šahistkinje su bile daleko od iznenađenje kakvo su protiv desete selekcije priredile na Šahovskoj olimpijadi u Tromsu - predvođene velemajstorom Žaogin Peng, Holanđanke su lako riješile duel, naročito nakon poraza Marije Stojanović na trećoj tabli.

Potom su i osvajačica svjetske bronze u uzrastu do 18 godina, Tijana Balgojević, a naročito Aleksandra Milović, popustile. Naročito Milović, koja je crnim figurama uspjela da obezbijedi inicijativu, ali je potom gubitak strpljenja i ulazak u veliku izmjenu figura oslabio.

U prvom kolu naši šahisti su savladali Norvešku, dok su šahistkinje remizirale sa Njemačkom. Danas od 15. sati igra se 3. kolo šampionata na Islandu.