Jergoviću uručena Njegoševa nagrada

"Miljenko Jergović, jedan je od najznačajnijih pripovjedača i medijski najprepoznatljivijih autora na širem južnoslovenskom prostoru", naveo je Vujanović
213 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2015. 21:45h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović večeras je, na svečanosti na Cetinju, uručio Njegoševu nagradu književniku Miljenku Jergoviću.

Jergoviću je to priznanje dodijeljeno za roman "Rod", objavljen 2013. godine u Zagrebu.

Vujanović je kazao da Njegoševa nagrada, sa svojim nadnacionalnim značajem i regionalnom vrijednošću, iskazuje posebnost književnog stvaralaštva i ukazuje poštovanje velikanima koji su je zavrijedili.

On je podsjetio da je nezavisna Crna Gora to priznanje dodijelila "velikanima književnosti Mirku Kovaču i Tomašu Šalamunu, kojima, svakako, svojim originalnim književnim djelom pripada i ovogodišnji dobitnik".

"Djelo ovogodišnjeg dobitnika nagrade takođe je posvećeno istraživanju tajne čovjeka i dostizanju željenog dana i blaženstva. Miljenko Jergović, jedan je od najznačajnijih pripovjedača i medijski najprepoznatljivijih autora na širem južnoslovenskom prostoru", naveo je Vujanović.

Kako je kazao, Jergović u nagrađenom romanu "Rod" stvara autentičan pogled na južnoslovenski dvadeseti vijek.

"Pitanje nacionalnih, jezičkih i kulturnih identiteta je u fokusu njegovih književnih opservacija. Kroz svoju i sudbinu vlastite porodice on govori o političkim previranjima na Balkanu i u Evropi, od početaka dvadesetog vijeka do današnjice", rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, posebnu vrijednost romana čini prikaz psihologije i karaktera galerije najraznovrsnijih ličnosti.

"Sve što se dogodilo ne prolazi samo ukoliko postane tema pripovijesti. Pripovijedanje je način da se sjećanja i najličniji doživljaji trajno zabilježe. Zato je upoznavanje sa ličnostima u nagrađenom romanu vrijedno i zbog njih i zbog doživljaja vremena u kome su živjeli", kazao je Vujanović.

On je ocijenio da je knjiga "Rod" svjedočanstvo o vremenu i sudbinama.

"Pisac je nepristrasni svjedok ličnih i kolektivnih sudbina. Čitanjem romana shvatamo da nema ništa vrednije od ljudskog života. Nikakve ideje, uvjerenja ili ideologije. Zato je ključna poruka kako ostati čovjek i zadržati etički stav. Uprkos podjelama, ratovima i nasilju", naveo je Vujanović.

Književnost je, smatra on, čin odgovornosti, otpor zaboravu, znak da razum ne pristaje na gubitak slobode, duhovno i fizičko uništenje čovjeka.

"I po tome literatura Miljenka Jergovića može da bude most među različitim kulturama i narodima", dodao je Vujanović.

Galerija

Bonus video: