Neće ga saslušavati, jer nema potrebe

Đurovića je Skupština razriješila, na predlog Administrativnog odbora, nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije donijela odluku da je bivši član Savjeta kršio Zakon o sprječavanju korupcije, jer je istovremeno sa javnom funkcijom bio direktor u privrednom društvu
95 pregleda 1 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Savo Prelević
Goran Đurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2018. 10:47h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Radovan Vlaović odlučio je da ne saslušava bivšeg člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića, u postupku koji je pokrenuo protiv države, tražeći da se poništi odluka o njegovom razrješenju.

Tako je danas počelo suđenje po tužbi Đurovića koji tvrdi da je odluka Skupštine nezakonita, jer nije utemeljena na Zakonu o nacionalnom javnom emiteru.

Đurovićev punomoćnik advokat Dalibor Tomović je tražio da se u postupku sasluša Đurović, ali je sudija smatrao da to nije bitno za presuđenje.

I zaštitnica imovinsko pravnih intresa države Radomirka Raičević je bila protiv saslušanja Đurovića, ocjenjujući da bi to bilo nepotrebno odugovlačenje postupka.

"Uostalom tužilac je već saslušan u upravnom postupku koji je vođen pred Agencijom za sprečavanje korupcije", istakla je ona.

Sudija je odlučio da u nastavku postupka 29. januara pročita odluku o razrješenju, te naredio zastupnici države da u roku od 15 dana sudu dostavi predlog administrativnog odbora Skupštine o razrješenju Đurovića.

Đurovića je Skupština razriješila, na predlog Administrativnog odbora, nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije donijela odluku da je bivši član Savjeta kršio Zakon o sprječavanju korupcije, jer je istovremeno sa javnom funkcijom bio direktor u privrednom društvu.

Sudija Osnovnog suda naložio je prethodno Skupštini da Đurovića vrati u Savjet do presude tog suda, ali je nakon žalbe zaštitnice države Vijeće tog suda poništilo odluku.

Đurović se u međuvremenu žalio i Ustavnom sudu, ali je taj sud žalbe odbio kao nedozvoljene.

Nakon toga, Akcija za ljudksa prava, koja Đuroviću pruža pravnu pomoć u ovom postupku, podnijela je predstavku sudu u Strazburu.

Predstavkom se traži da taj sud utvrdi da je Crna Gora Đuroviću prekršila prava na pravično suđenje, slobodu izražavanja, djelotvorni pravni lijek i zabranu diskriminacije.

Bonus video: