Lješković odlazi, ali mora da odgovara

Crnogorska javnost posebno uznemirena zbog Milorada Martinovića, Gojka Raičevića i dvojice pretučenih momaka
111 pregleda 45 komentar(a)
DF Protest, Foto: Boris Pejović
DF Protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.11.2015. 06:14h

Savjet za građansku kontrolu rada policije zasada nema zvaničnih informacija kako se Ministarstvo unutrašnjih poslova ponijelo prema izdatim ocjenama povodom slučaja građanina Milorada Martinovića, novinara Gojka Raičevića, te dvojice mladića koje je policija tukla u Ulici Miljana Vukova, kazao je u razgovoru za "Vijesti" predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

"Upoznati smo sa izvještajem Komisije Uprave policije za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude ali smatramo da to nije dovoljno. Ministar unutrašnjih poslova je dužan da nas povratno informiše o svemu", kazao je Zeković.

On je istakao da je povodom ta tri slučaja crnogorska javnost posebno uznemirena.

“Savjet očekuje da, bez daljeg odlaganja, bude informisan o identitetu svih postupajućih policijskih službenika, da se procesuira njihova odgovornost kao i da se prepozna objektivna odgovornost pretpostavljenih starješina u svakom konkretnom slučaju. Ti slučajevi potvrdiće, ili u potpunosti osporiti, kredibilitet mehanizama kontrole policije u ovoj zemlji i njihovu djelotvornost. Ti slučajevi uostalom potvrdiće i uspješnost i profesionalnost samog ministra i menadžmenta policije”, tvrdi Zeković.

On je kazao da Savjet postupa i po nekoliko pritužbi u vezi sa velikom količinom suzavca koja je upotrijebljena prema demonstrantima.

“Od Uprave policije smo zatražili informaciju da li je pravljena razlika u postupanju, između mirnih i demonstranata koji su se opredijelili za nasilje, a posebno nam je stalo da saznamo da li je uopšte pružena prilika građanima da napuste pojedine lokacije i mirno se raziđu svojim kućama”, rekao je on. Prema Zekovićevim riječima poznato je da je policija, uključujući i SAJ, upotrijebila 144 projektila suzavca, 47 komada ručnog suzavca i 13 šok bombi “s tim što se ne zna koliko je šok bombi bacio ovlašćeni policijski službenik Aleksandar Đurđić jer to u izvještaju o upotrebi sredstava prinude nije navedeno”.

On smatra da treba sačekati i izvještaj Unutrašnje kontrole policije u kojem bi trebalo da bude više podataka i ocjena o prekomjernosti upotrebe hemijskih sredstava, njihovom porijeklu i poštovanju uputstava proizvođača s tim u vezi.

“Uprava policije je u komunikaciji sa Savjetom ocijenila da je upotreba hemijskih sredstava bila nužna i opravdana”, rekao je Zeković.

Savjet je kako kaže on, posebnu pažnju posvetio odnosu policijskih službenika tokom javnih okupljanja, prema novinarima, kamermanima i fotoreporterima.

“Usvojen je zaključak, prema Upravi policiji, da policijski službenici omoguće, pri svim javnim okupljanjima, nesmetan rad medija i prisustvo novinara i da se suzdrži od bespotrebnog ograničavanja njihove slobode kretanja ili izvještavanja”, pojasnio je on.

Zeković smatra da je omogućavanje profesionalnog rada novinara, i drugih medijskih djelatnika, i njihovo izvještavanje sa javnih okupljanja u interesu javnosti i same policijske organizacije kada je riječ o policijskom postupanju i primjeni policijskih ovlašćenja.

“Savjet preporučuje novinarima, urednicima, medijskim i novinarskim asocijacijama da razmotre korisne primjere iz uporedne prakse kako bi vidljivost medija i štampe na javnim okupljanjima, posebno onim koje prati tenzija, bila unaprijeđena... MUP je Savjetu pružio informaciju da je 24. oktobra oko 176 crnogorskih i stranih novinara, snimatelja ili fotoreportera preuzelo prsluke i da je prema medijima i na druge načine pokazana puna predusretljivost”, kazao je on.

Zeković ističe da informacija koju su kolektivno potpisali svi pripadnici SAJ-a nije sastavni dio izvještaja Komisije za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude, te je to posebno zabrinjavajuće

“To očigledno ukazuje na izdvojeno i nekontrolisano ponašanje ove jedinice unutar policijske organizacije. Starješina SAJ-a svoju profesionalnu i menadžersku odgovornost dijeli sa svim pripadnicima ove elitne jedinice, što je nedopustivo. Potpisivanjem te informacije znači da svi preuzimaju odgovornost, ali je postupak starješine da to toleriše i u tome učestvuje krajnje problematičan i profesionalno neozbiljan”, smatra on.

Kako kaže, starješina je time nanio veliku štetu sistemu i kompromitovao ne samo policijsku organizaciju, već i ministra, svog direktora i sve mehanizme nadzora nad policijom.

“To je najozbiljniji udar na policijski integritet. Komadant SAJ-a će ovih dana napustiti tu poziciju i za očekivati je njegovo procesuiranje kako zbog objektivne odgovornosti usljed torture nad građanina tako i zbog ozbiljnih profesionalnih propusta”, ocijenio je Zeković.

Zeković uprkos prozivkama pojedinih medija i drugih subjekata zbog objavljivanja Izvještaja Komisije smatra da je to u cilju informisanosti javnosti i prava javnosti da zna. On ne smatra da to doprinosi stigmatizaciji policijske organizacije već da je prvenstveno u interesu policije.

“Objavljivanje Izvještaja Komisije potvrdilo je da postoje određeni problemi u pogledu jedinstvenosti policijske organizacije i da umjesto profesionalnog ponašanja starješine, u odnosu na njegovog direktora, imamo solidarnost i populistički pristup nesvojstven zakonitim i profesionalnim formacijama. Ovdje definitivno stoji preovlađujući javni interes za objavljivanjem ovih informacija i cijenim da je to prvenstveno u interesu policije”, rekao je on.

Ćutanje nije ni u čijem interesu

Savjet je od Ministra zdravlja zatražio informaciju koliko je građana, u svim zdrastvenim ustanovama u Crnoj Gori, zatražilo medicinsku pomoć zbog posljedice izloženosti dejstvu hemijskih sredstava i da li je, i koji, državni organ bio dužan da se oglasi i pruži informacije u vezi sa posljedicama i zaštite od dejstva hemijskih srestava. “Čudno je da je reakcija nadležnih u zdrastvu izostala. Tako se nimalo ne pomaže policiji. Ćutanje o ovoj temi nije ni u čijem interesu”.

Bonus video: