POČINJU SASLUŠANJA SAJOVACA

Sprda li se Lješković sa tužilaštvom?

Komandant je otvoreno pokazao da službena ovlašćenja ne vrši i da ne poštuje naloge tužioca...
158 pregleda 42 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.11.2015. 06:49h

Iz MANS-a su pozvali Vrhovno državno tužilaštvo da hitno pokrenu krivični postupak protiv komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića, zbog osnovane sumnje da je izvršio više krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Oni su juče konstatovali da je komandant najprije odbio da tužilaštvu dostavi pisani izvještaj o primjeni sredstava prinude nakon protesta 24. oktobra, iako je prema zakonu takav izvještaj svaki pripadnik SAJ-a morao sačiniti najkasnije u roku od 24 časa od završetka akcije.

“Nakon toga, na saslušanju Lješković se podsmijavao državnom tužilaštvu i cjelokupnoj javnosti navodima da ne zna ko su službenici SAJ-a koji su sa njime kritične večeri bili u policijskom hameru, jer su oni nosili maske, iako je i laicima jasno da je on kao komandant SAJ-a koordinirao svim pripadnicima i da je morao znati zaduženje i kretanje svakog od njih”, piše u saopštenju MANS-a.

Iz te navladine organizacije kažu da je Lješković pred tužiocem prećutao sve bitne činjenice koje mu moraju biti poznate kao komandantu SAJ-a, ali je priznao da su pripadnici jedinice kojom on komanduje brutalno prebili Miodraga Martinovića i da ne zna ko su oni, a zatim i da je potpisao zajednički izvještaj u kome nema navoda o primjeni sredstava prinude.

“Tako je komandant SAJ-a svjesno i otvoreno pokazao da ne vrši službena ovlašćenja, da ne poštuje naloge tužioca, da prikriva izvršioce teških krivičnih djela iz redova jedinice kojom komanduje, da omogućava sačinjavanje službenih zabilješki sa neistinitim podacima i da je spreman da na svaki način iskoristi položaj kako bi tužilaštvo onemogućio u otkrivanju i procesuiranju grupe kriminalaca kojima komanduje”, ocijenjeno je iz MANS-a.

Oni su napisali da očekuju da tužilaštvo odmah preduzme radnje radi krivičnog gonjenja Lješkovića, kako bi pokazalo da Crna Gora predstavlja državu koja bar minimalno zagovara sistem vladavine prava: “Jer samo u najvećim diktaturama policijske starješine mogu javno pokazivati ovakvu bahatost, ponižavati tužilaštvo i prkosno kršiti zakone sa porukom da su on i oni koji su tukli građane pod njegovom komandom, nedodirljivi”.

Oni su rekli da smatraju da je za vladavanu prava i efikasno funkcionisanje pravosuđa, jedna od najopasnih situacija kada oni zaduženi za bezbjednost građana i otkrivanje i sprečavanje krivičnih djela, onemogućavaju procesuiranje izvršilaca krivičnih djela i javnosti šalju poruku da se pod maskama mogu nekažnjeno vršiti krivična djela.

Lješković je na saslušanju kazao da ne zna ko je od kolega bio sa njim u policijskom hameru u noći kada je pretučen Miodrag Mijo Martinović.

On je pred tužiocima obrazložio da su svi specijalci u noći 24. oktobra bili pod punom opremom, maskirani i sa kacigama.

Šef najelitnije policijske jedinice saslušan je u sklopu istrage o brutalnom prebijanju Mija Martinovića, u noći razbijanja protesta Demokratskog fronta.

Preporučujemo za Vas