Metu Jovanovskom i Nadi Vukčević Velika nagrada

Pored Velike, uručene su i Godišnje nagrade za umjetničke i rezultate postignute u tehničkoj i organizacionoj praksi
393 pregleda 1 komentar(a)
nada vukčević i meto jovanovski, Foto: Luka Zeković
nada vukčević i meto jovanovski, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.11.2015. 10:18h

Glumci Meto Jovanovski i Nada Vukčević dobitnici su Velike nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta koja se dodjeljuje za najznačajnije umjetničke rezultate u 2015. godini ostvarene na sceni CNP-a. O laureatima je jednoglasno odlučio Savjet nacionalnog teatra, a nagrade su im uručene na juče održanoj svečanosti povodom obilježavanja Dana CNP-a.

“CNP ove godine Dan pozorišta dočekuje sa ambivalentnim osjećanjem. S jedne strane stoje činjenični podaci o realizovanim predstavama, gostovanjima, nagradama, svim onim argumentima koje nacionalni teatar svrstavaju u lidersku instituciju kulture u ovoj zemlji...

S druge strane, ne možemo zatvoriti oči pred činjenicom da je CNP u ovom trenutku bez upravnika, da Savjet pozorišta radi na minumumu brojčanog kapaciteta, da se u ovom trenutku ne realizuje nijedna predstava predviđena repertoarskim planom, da se traže koordinate novog repertoara”, kazao je na jučerašnjoj svečanosti povodom obilježavanja Dana CNP-a Stevan Koprivica, predsjednik Savjeta nacionalnog teatra.

Pored Velike, tradicionalno su uručene i Godišnje nagrade za umjetničke i rezultate postignute u tehničkoj, organizacionoj i aministrativnoj praksi.

Godišnje nagrade za visoke umjetničke rezultate u 2015. godini dobili su glumci Aleksandar Radulović, za ulogu Egista u predstavi “o. REST IN PEACE - Saga jedne balkanske porodice”, i ulogu Džoija u predstavi “Povratak” i Vule Marković za ulogu Nevena u predstavi “Urnebesna tragedija”.

Godišnje nagrade za najbolje rezultate postignute u tehničkoj, organizacionoj i administrativnoj praksi, odnosno u svim segmentima produkcije dobili su Mira Vuković, Rada Marković, Ana Pavićević, Veselin Vuković, Mirko Begović i Bojan Bulatović.

Stipendiju “Velimir Bucko Radonjić” koja se dodjeljuje mladim autorima za značajne rezultate postignute u oblasti scenografije i likovne umjetnosti dobila je Dragana Baćović, scenografkinja.

Zahvalnice CNP za 2015. godinu dobili su Vjera Nikolić, kompozitorka, i Societe Generale banka. Nagrada na Konkursu CNP-a za savremeni domaći dramski tekst “Šćeri moja...” dodijeljena je Maji Todorović dok je nagradu na Konkursu CNP-a za domaću dramu neafirmisanih autora “Skroz nova drama” - “Otvoreni kraj” dobila Jovana Bojović.

Zapažene uloge laureata

Na sceni CNP-a Meto Jovanovski igrao je dva puta - 2001. u “Malograđanima“ Maksima Gorkog u režiji Paola Madjelija, kada mu uloga Vasilija Vasilijevića donosi status počasnog člana CNP-a. U minuloj sezoni Meto Jovanovski igrao je Vasilija u “Urnebesnoj tragediji” Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića.

Nada Vukčević, glumica CNP već godinama nosi repertoar CNP-a. Igra u aktuelnim predstavama koje su na repertoaru CNP-a: “Urnebesna tragedija” (Julka), “Everyman Đilas” (Američka džezerka), “Očevi su grad(ili)”, “Ribarske svađe”, “Lasice”, “Don Žuan”, “Konte Zanović”, “Koza ili ko je Silvija”.

Bonus video: