Lješković odbio da dostavi izvještaj Tužilaštvu

Martinovićev advokat Velibor Marković juče nije potvrdio ni demantovao da već postoje trojica osumnjičenih specijalaca za prebijanje Martinovića
111 pregleda 0 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2015. 18:27h

Osnovno tužilaštvo u Podgorici pozvalo je komandanta Specijalne antiterorističke jedinice Radosava Lješkovića na saslušanje povodom brutalnog prebijanja Cetinjana Mija Martinovića, pošto nije dostavio izvještaj koje su tužioci tražili, saopšteno je iz kabineta VDT Ivice Stankovića.

"Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici upućen je zahtjev komandantu Specijalne antiterorističke jedinice kojim je traženo da dostavi pismeni izvještaj o upotrebi sredstava prinude, kao i druge podatke od značaja za identifikaciju policijskih službenika – pripadnika SAJ-a, koji su nanijeli tjelesne povrede oštećenom M.M. Zamjenik tužioca, takođe je saslušao, u svojstvu svjedoka dva lica – očevice događaja. Kako nije blagovremeno dobijen izvještaj od SAJ-a, komandantu SAJ-a upućen je pismeni poziv za saslušanje u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Direktoru Uprave policije, takođe, je upućena pismena urgencija za dostavljanje pisanog izvještaja i dostavljanja traženih podataka,"navodi se u saopštenju.

Akcija za ljudska prava, Juventas, Institut alternativa, LGBTIQ Asocijacija „Kvir Montenegro“ i Centar za ženska prava juče su uputili pismo VDT-u u kome su izrazili očekivanje da će pokrenuti krivičnu odgovornost protiv nadležnih u policije ukoliko ne saradjuju u istrazi prebijanja Martinopvića

"Ako policija ne sarađuje sa tužilaštvom u otkrivanju izvršilaca prebijanja Martinovića i onih koji su to naredili, podstrekivali ili i pomagali, kao što je to ranije bio slučaj u nekim od nekažnjenih slučajeva policijske torture, očekujemo od Vas da o tome odmah obavijestite i Vladu i javnost Crne Gore, i pokrenete krivični postupak protiv onih koji su u policiji po komandnoj strukturi odgovorni i za nedjelotvornost istrage," sugerisale su NVO Stankoviću.

U saopštenju Tužilaštva navodi se da je prema izvještaju koji je, povodom povređivanja M.M., Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću dostavljen iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, dežurni zamjenik je 25.10.2015. godine, dao više naloga policijskim službenicima da dostave pisani izvještaj o upotrebi sredstava prinude, te da prikupe obavještenja od oštećenog.

"Pošto policija nije dostavila tražene podatke, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet, a 26.10.2015. godine, načelniku Centra bezbjednosti Podgorica upućen zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja. Zahtjevom je traženo da se dostavi pisani izvještaj o upotrebi sile, te da se identifikuju policijski službenici koji su nanijeli povrede oštećenom i oštetili njegov automobil.Istog dana, po nalogu zamjenika tužioca, službenici Centra bezbjednosti Podgorica obavili su uviđaj i fotografisanje vozila oštećenog. Istovremeno je izdata naredba za obavljanje neophodnih vještačenja, a zamjenik tužioca, u Kliničkom centru, oštećenog je saslušao u svojstvu svjedoka. Po nalogu dežurnog tužioca od 25.10.2015. godine, policija je dva dana kasnije Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici dostavila izjave tri građanina, kao i medicinsku dokumentaciju oštećenog," saopšteno je iz VDT-a.

Martinovićev advokat Velibor Marković juče nije potvrdio ni demantovao da već postoje trojica osumnjičenih specijalaca za prebijanje Martinovića.

Bonus video: