Spomenik Mirku Petroviću rad Dimitrija Popovića

Obilježje predstavlja obnovu spomenika izgrađenog u vrijeme nastajanja novog dijela grada na lijevoj obali Morače, najprije zvanog Mirkova varoš, a potom Nova varoš
54 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2015. 16:40h

Prva nagrada na Konkursu za izradu idejnog i umjetničkog rješenja spomenika Velikom vojvodi Mirku Petroviću dodijeljena je umjetniku Dimitriju Popoviću.

Predsjednik stručne komisije princ Nikola Petrović-Njegoš i članovi Nenad Šoškić, magistar vajarstva, Danilo Radojević, doktor humanističkih nauka, Nela Savković-Vukčević, magistarka filoloških nauka i Srđan Raičević, diplomirani pravnik, jednoglasno su donijeli odluku da prvo mjesto pripadne Popoviću.

Na javni i anonimni konkurs koji je Glavni grad raspisao, pristigla su tri rada, ali druga i treća nagrada nisu dodijeljene.

Spomenik Mirku Petroviću će se nalaziti na Trgu Republike i biće izrađen od kamena u vidu obeliska visine deset metara sa postamentom “Velikom vojvodi Mirku Petroviću, 1820-1867. i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1862, 1876-1878“.

Obilježje predstavlja obnovu spomenika izgrađenog u vrijeme nastajanja novog dijela grada na lijevoj obali Morače, najprije zvanog Mirkova varoš, a potom Nova varoš.

Nakon duge polemike, Odluku o podizanju spomenika donijeli su odbornici Skupštine Glavnog grada. Odbornici vladajuće koalicije DPS–SDP-DUA-BS-LP-HGI, podržali su inicijativu, dok su protiv glasali odbornici DF-a, Demokrata, SNP-a i Demosa, a odbornica Pozitivne Tamara Bajić bila je uzdržana, nakon čega je i raspisan konkurs.

Dobitnik nagrade, Dimitrije Popović, slikar i književnik, rođen je na Cetinju, 4. marta 1951.godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976.godine, a izlagao je 1978. i 1982. godine sa Salvadorom Dalijem i drugim velikim savremenim slikarima.

Galerija

Bonus video: