Tužioci utvrđuju ko je od policajaca tukao Martinovića

Iz policije je zvanično saopšteno da će se jedino baviti slučajem prebijanja Mija Martinovića, VDT Stanković zatražio da se ispitaju i svi drugi slučajevi
153 pregleda 150 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.10.2015. 06:57h

Osnovno tužilaštvo utvrđuje ko su policajci koji su brutalno pretukli Cetinjanina Mija Martinovića.

To je “Vijestima” kazao njegov pravni zastupnik, advokat Velibor Marković.

Iz Tužilaštva su sinoć saopštili da je VDT Ivica Stanković zatražio da se hitno preispita taj, ali i svi drugi eventualni slučajevi i utvrdi da li u postupcima policije ima elemenata krivičnog djela.

“Vijestima” i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava prijavljeno je više slučajeva policijske brutalnosti nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta.

Iz policije je zvanično saopšteno da će se jedino baviti slučajem prebijanja Martinovića - predsjednika profesionalne crnogorske bokserske organizacije.

Upozorenje: Snimak može biti uznemirujući

Iz te institucije je saopšteno da je u incidentima u subotu veče povrijeđeno 29 policajaca i 26 građana.

Martinović je pretučen oko 23 sata, nadomak zgrade Crvenog krsta.

Polomljena mu je ruka, butna kost ispod kuka, ima vidjljive povrede, podlive i posjekotine po tijelu, glavi... Juče je u Kliničkom centru čekao operaciju.

Iz Građanske alijanse “Vijestima” je saopšteno da im je prijavljeno više od deset slučajeva u kojima građani tvrde da su policajci prekoračili službena ovlašćenja.

Istraživači te NVO prikupili su dokaze o prekoračenju ovlašćenja policije tokom protesta.

Po dosadašnjim saznanjima, najgore je prošao Martinović, koji je juče optužio vrh vlasti da je instruirao specijalce da ga pretuku.

Ispričao je da mu je nekoliko policijskih džipova prepriječilo put i da su potom njega i prijatelje pripadnici Interventne jedinice izbacili iz vozila.

“Rekli su nam ruke uvis. Kada sam ih pitao o čemu se radi, govorili su mi 'ćuti kad ti kažem', 'nemoj da ti ja kažem'... Pitao sam ponovo, a oni su mi rekli 'sačekaj pa ćeš vidjeti'. Poslije nekoliko minuta došlo je nekoliko džipova. Izašlo je 25 ljudi. Stojim sa rukama podignutim uvis, a oni prilaze i počinju da me biju palicama, rukama, nogama... Bacaju me dolje i biju pet minuta. To nije radila ni pretorijanska garda u vrijeme aparthejda”, kazao je Martinović “Vijestima”.

On tvrdi da su policajci potom polomili njegov “mercedes”.

Policijsku torturu koju je preživio Martinović zabilježile su kamere građana.

Cetinjanin tvrdi da je lomljenje njegovog automobila, registarskih oznaka PG-LSCG2, pokazatelj da “liberalima nikada nije oprošteno”.

“Nisam mogao ni pretpostaviti da će me crnogorska polcija, sa crnogorskim grbovima, gaziti... Daj bože da budem poslednji građanin Crne Gore koji je doživio palicu od crnogorske policije”, kazao je on.

Njegov advokat Marković rekao je da je juče namjeravao da podnese krivičnu prijavu protiv policajaca, ali da su ga iz tužilaštva obavjestili da su već pokrenuli postupak po službenoj dužnosti.

“Martinović je saslušan u svojstvu građanina. Iako je psihički i fizički ispcrpljen, inspektorima je dao detaljan dao iskaz. Objasnio je što se dešavalo i rekao im da bi mogao da prepozna neke od policajaca koji su ga tukli. Tužilaštvu ćemo dostaviti i snimke na kojima se vidi kako ga prebijaju, a onda i lome njegov automobil”, kazao je Marković.

On je ocijenio da je nemoguće da ostane sakriveno ko se iživljavao nad Martinovićem.

“To što su policajci u subotu veče imali šljemove i gas-maske nema nikakve veze. Zna se ko je vozio crnog 'hamera', ko crveni lendrover. To zna njihov šef, ali i starješina višeg ranga. Tačno se zna ko su specijalci koji su izletjeli iz kola i počeli da ga prebijaju. Njima niko na licu mjesta nije komandovao, nego su samo izletjeli iz kola i počeli da ga udaraju... Mogu reći da ne znaju ko su, jedino ako služba želi nekoga da sakrije”, kazao je Marković.

Pojašanjava da Martinović, u momentu kada ga je policija izvukla iz vozila, nije radio ništa protivzakonito.

“Sve i da jeste, država ne smije na taj način da se obračunava sa građanima. Mislim da bi zbog ovoga neko trebalo da podnese ostavku, njihov šef ili čak i direktor policije”, kazao je Marković.

Specijalci sinoć čuvali Televiziju Pink

Jake policijske snage obezbjeđivale su sinoć TV Pink M, koja je u subotu veče opet kamenovana.

Dvadesetak specijalaca u punoj ratnoj opremi nalazilo se na Bulevaru Ivana Crnojevića, preko puta zgrade TV Pink M, na kojoj je bilo nekoliko polomljenih stakala.

Na ulici su bila parkirana i četiri policijska vozila.

Lakše povrijeđeno više Beranaca, jednoga tukli u policiji?

Veći broj građana Berana zadobio je lakše povrede, saopšteno je iz štaba DF-a u tom gradu.

Funkcioner DF-a Radojica Živković “Vijestima” je rekao da je kroz policijsku torturu prošao njihov član Marinko Dobrašinović.

“On je uhapšen bez ikakvog razloga i zadržan preko noći u policiji. Ujutro je izašao sa vidnim povredama za koje mi sumnjamo da su nastale od prebijanja. Poći će na pregled, kako bi se tačno ustanovilo od čega su i kako nastupile povrede”, rekao je Živković.

On je rekao da će nakon povratka u Berane znati tačan broj povrijeđenih sugrađana.

Beranka Novka Kićović tvrdi da je njen suprug Milinko (56) smješten na hirurgiji Opšte bolnice u Beranama sa povredama glave.

“Njega su prijetelji izvukli teško povrijeđenog i preko Trešnjevika vratili u Berane. Ima veliku posjekotinu pored oka i potres mozga“, kazala je ona “Vijestima”.

Ranije je saopšteno da je na protestima u Podgorici učestovalo više stotina građana Berana.

Bonus video: