Mandić: Trebalo je još da mi uhapse porodicu, kako ih nije sramota

Advokat porodice Jovanović kazao je novinarima da nisu zadovoljni presudom i da će se žaliti
165 pregleda 52 komentar(a)
Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2015. 05:45h

Trebalo je još da mi uhapse oca, majku, brata, čitavu porodicu... Kako ih nije sramota - rekao je juče Damir Mandić, nakon što mu je pročitana presuda kojom je osuđen na 19 godina zatvora zbog saizvršilaštva u ubistvu urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Presudu je u podgoričkom Višem sudu izreklo vijeće sutkinje Vesne Moštrokol.

Sutkinja je kazala da je Mandić 27. maja 2004. godine, kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Ona je rekla da je sa kartice Mandićevog mobilnog telefona naručen “golf 3”, u koji je sa još dvije osobe stavio dva automata.

“Zatim su se 27. maja parkirali u blizini redakcije 'Dana' čekajući nailazak Jovanovića. Potom su mu prišli i dok je vozilo bilo u pokretu, ispalili iz automatske puške više hitaca koji su ga pogodili. Zatim su iz iste puške u pravcu Milorada Mirovića, za kojeg su znali da obezbjeđuje Jovanovića, pucali da ga ubiju, ali su ga promašili”, kazala je Moštrokol. Ona je rekla da je “golf” pronađen 29. maja te godine i da nije otvaran do dolaska vještaka iz Visbadena.

“U 'golfu' su nađene dvije automatske puške, a iz jedne je ispaljeno 16 hitaca... Nađene su barutne čestice, čime se dokazuje da je iz ovog auta pucano... U blizini “golfa” nađena je kesa sa ostacima pistaćija i limenka red-bula. Na limenci red-bula nađen je DNK Mandića. Na automatskoj pušci pronađenoj u 'golfu' konstatovani su tragovi najmanje dva lica, od kojih je jedan od izazivača Mandić”, rekla je Moštrokol.

Dodala je da su vještaci na crvenoj Mandićevoj dukserici konstatovali barutne čestice koje su nađene i na čaurama projektila iz kojih je ubijen Jovanović.

“Sa izvjesnošću se može izvesti zaključak da je Mandić bio u 'golfu' u vrijeme ubistva... Brojnost dokaza ukazuje na jedini mogući zaključak da je Mandić bio uključen u planiranje ubistva Jovanovića još od početka februara 2004. sa više osoba, kada je sačinjen dogovor i napravljen plan da ga ubiju. Dio toga plana bila je i nabavka dvije automatske puške. Sa izvjesnošću se može smatrati da je dokazano da je on ubio Duška Jovanovića. Bez obzira što nije dokazano da li je on ili neko drugi pucao iz vozila, Mandić je znatno doprinio kupovinom vozila i nabavkom oružja i saglasio se sa grupom da se ostvaruje zajedničko djelovanje”, rekla je Moštrokol.

Mandiću je ovo treći sudski postupak za ubistvo Jovanovića.

Prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine, oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009. osudilo Mandića na 30 godina zatvora. Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina. Ustavni sud ukinuo je i tu presudu i u toku je treći sudski postupak.

Porodica Jovanović tvrdi da nije zadovoljna i da će se žaliti

Advokat Nebojša Asanović, punomoćnik porodice Jovanović, kazao je novinarima da nisu zadovoljni presudom.

On je rekao da je prvi razlog to što se tek nakon 11 godina od ubistva izriče prvostepena presuda.

“Drugi razlog je što su počinjene brojne nezakonitosti u postupanju državnih službenika, zbog čega smo podnijeli krivične prijave i računamo i nadamo se da će se po krivičnim prijavama i postupiti. Smatramo da izrečena kazna jedinom optuženom nije adekvatna počinjenom zločinu i iz toga razloga čim dobijem presudu u zakonskom roku, izraziću žalbu”, kazao je Asanović.

Anđelić: Vrhunac nepravde koja 11 godina živi u sudnici

Advokat Branko Anđelić konstatovao je da je juče nepravda koja 11 godina živi u sudnicama doživjela vrhunac.

“Nevjerovatna je odluka Višeg suda. Vjerujem da neće dugo trajati ova presuda. Čuli smo neke druge stvari u prvostepenoj presudi koje nismo čuli u zadnjih 11 godina. Vještaci su vrlo jasno isključili da je Mandić bio u ikakvom kontaktu sa autom. Sudija je rekla da je Mandić prilikom ubistva nosio ovu crvenu duksericu. To jedno sa drugim se isključuje. Siguran sam da će Apelacioni sud biti neumoljiv”, kazao je Anđelić.

Kažu da će se žaliti i Sudu za ljudska prava u Strazburu

Branilac Damira Mandića, advokat Velibor Marković rekao je da su optuženi i odbrana zatečeni odlukom suda.

“Naravno da nismo očekivali ovakvu odluku suda. Žalićemo se Apelacionom sudu i koristi sva ostala vanredna pravna sredstva, preko predloga tužioca za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti, do ustavne žalbe, i po potrebi i zahtjeva pred Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Meni kao profesionalcu nije jasno da sud nekog oglasi krivim da je izvršio ovo krivično djelo pucajući iz vozila, iako je nesumnjivo utvrđeno vještačenjem vještaka iz Visbadena i vještaka iz Podgorice, da iz vozila nije ni pucano. Prema tome, cijela konstrukcija optužnice, činjenični opis pada u vodu”, rekao je advokat.