Suđenje za ubistvo Bećirovića: Advokati sumnjaju u nepristrasnost Suzane Milić

Pridružujući se predlogu za izuzeće, advokat Radović je istakao da je postupanje tužioca bilo takvo da je izazivalo ozbiljnu sumnju u njenu nepristrasnost
313 pregleda 0 komentar(a)
Marko Šaranović, Foto: Savo Prelević
Marko Šaranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.10.2015. 14:03h

Advokat Branislav Lutovac, zatražio je izuzeće Suzane Milić, zamjenice višeg državnog tužioca, iz postupanja u predmetu okrivljenom Marku M. Šaranoviću, zbog ubistva Dragana Bećirovića, zbog sumnje u njenu nepristrasnost. Predlogu za izuzeće pridružio se i advokat Marko Radović, branilac Milana R. Bulatovića, optuženog za neprijavljivanje krivičnog djela.

Predsjednik vijeća Višeg suda u Podgorici sudija Predrag Tabaš, glavni pretres je odložio na neodređeno vrijeme, a spise predmeta će dostaviti višem državnom tužocu u Podgorici koji će odlučiti o predlogu za izuzeće.

U obrazloženju predloga advokat Lutovac je između ostalog kazao da postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u tužiočevu nepristrasnost.

“Nakon završenog saslušanja osumnjičenog Marka Šaranovića 22. januara 2015, podnio sam zahtjev za razmatranje I fotokopiranje spisa. Pitao sam tužioca kada mogu doći da fotokopiram spise. Dobio sam odgovor od Suzane Milić, zamjenika višeg državnog tužioca; “pitajte vašeg branjenika, on će vam sve reći”. Nakon toga sam 29. 01. podnio urgentni zahtjev za kopiranje spisa ali nailazim na zid ćutanja. Potom sam se 6. februara zahtjevom obratio sudiji za istragu Višeg suda Miroslavu Bašoviću, da mi omogući razmatranje i kopiranje spisa. Istog dana dobio sam rješenje od sudije Bašovića kojim mi se dozvoljava kopiranje. Zatim od tužioca selektivno dobijam jednu trećinu od predmeta, ali ne i ostale. Tužilac 1. aprila saslušava dva svjedoka ali ne obavještava branioca. Prije podizanja optužnice, tužilac saslušava zadnje svjedoke ali odbrani nije dala kopije o njihovom saslušanju. Od starog Rima do danas, tužiolac ima pravo da prezentira dokaze, ali ne i da ih krije. Odbrani je uskraćeno pravo da vrši svoju ulogu, i mi smo pretvoreni u procesni dekor. Ne samo da su povrijeđena prava na odbranu, nego su ona i devastirana. Njenom trijažom je birano šta mogu da kopiram”, kazao je advokat Lutovac.

Pridružujući se predlogu za izuzeće, advokat Radović je istakao da je postupanje tužioca bilo takvo da je izazivalo ozbiljnu sumnju u njenu nepristrasnost.

“Odbrana je pritužbom na njen rad izrazila nezadovoljstvo, da nam je uskraćeno pravo, na koju nam je pozitivno odlučeno. Tužilac je zatim obavijestio branioce. Zatim sam 1. aprila 2015, stavio predlog sudiji za istragu Bašoviću da se izdvoje pojedini zapisnici iz spisa predmeta jer su pravno nevaljani dokazi. Oni su izdvojeni, čime je dokazano da je tužilac pristrasno postupao, tako da je ovo zakonski razlog za izuzeće”, kazao je advokat Radović.

Suzana Milić, zamjenica višeg državnog tužioca rekla je juče da je koristila zakonsko pravo.

“Zaista sam odbrani uskratila pravo uvid i razmatranje spisa predmeta, jer sam smatrala da bi se time ugrozila istraga. Nikada nisam rekla advokatu Lutovcu; “pitajte vašeg branjenika...” Time sam zaista uvrijeđena”, smatra tužilac.

Lutovac je dodao da nema potrebu da izmišlja te da je 100 % istina što je naveo u zahtjevu za izuzeće tužioca.

Prema navodima optužnice, Šaranović je 10. aprila 2011, oko 2,40 časova u naselju Golubovina u Budvi, zajedno sa NN licem ili više njih, umišljajno na podmukao način ubio Dragana Bećirovića.

Na glavnom pretresu je došao svjedok oštećeni Zoran Bećirović, brat pokojnog Dragana, te njegovi punomoćnici beogradski advokat Rajko Danilović I advokatica Gordana Loznalijević-Danilović.

Bonus video: