SAOPŠTENJE O PROTESTU

Uprava policije: Starješina teže povrijeđen, nismo koristili sredstva prinude

Policija napominje da se prvo gađanje policije desilo na uglu ulica Slobode i Karađorđeve, kada su demonstranti "zasuli kamenicama policijske službenike koji nisu ka njima upotrijebili sredstva prinude, iako su se za to stekli zakonski uslovi."
54 komentar(a)
DF protesti, Foto: Savo Prelević
DF protesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2015. 21:15h

Policijski starješina zadobio je teške tjelesne povrede, dok je još pet policijskih službenika lakše povrijeđeno na večerašnjim protestima, saopšteno je iz Uprave policije.

Policija navodi da nije koristila sredstva prinude.

"Učesnici nenajavljenog javnog okupljanja u Podgorici, u organizaciji Demokratskog fronta, večeras su na više lokacija policijske službenike gađali kamenicama, zapaljenim bakljama, flašama i metalnim i drugim predmetima, a pokušali su i da na više mjesta probiju policijski kordon i zaštinu ogradu kod objekta Skupštine. Policijski službenici, iako su se za to stekli zakonski uslovi, ka ovim licima ni u jednom od ovih slučajeva nisu upotrijebili sredstva prinude. Jedan policijski starješina, koji je pogođen kamenicom, je zadobio teške tjelesne povrede, dok je još pet policijskih službenika zadobilo lakše tjelesne povrede. Jednom učesniku okupljanja je pozlilo nakon što je pogođen iz mase, navjerovatnije kamenicom, a koja je bila namijenjena policijskim službenicima. Njemu su policijski službenici pružili prvu pomoć i obezbijedili mu transport do medicinske ustanove gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede", piše u saopštenju.

Policija napominje da se prvo gađanje policije desilo na uglu ulica Slobode i Karađorđeve, kada su demonstranti "zasuli kamenicama policijske službenike koji nisu ka njima upotrijebili sredstva prinude, iako su se za to stekli zakonski uslovi."

"Ova lica su potom blokirala saobraćaj u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na potezu od ugla ulIca Slobode i Kralja Nikole do ugla sa ulicama Svetozara Markovića i Ivana Vujoševića. Učesnici ovog skupa su potom došli do zgrade MUP-a, gdje su se zadržali desetak minuta a zatim su krenuli nazad. U blizini zgrade MUP-a je tom prilikom nastala šteta na nekoliko vozila. U povratku su kamenovali prostorije Demokratske partije socijalista i polomili nekoliko stakala na ovom objektu. Po dolasku do ugla Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Bulevara Stanka Dragojevića ponovo su zasuli kamenicama policijski kordon i policijske službenike gađali zapaljenim bakljama, flašama i drugim predmetima. Policijski službenici ni ovog puta, iako su za to postojali zakonski uslovi, nisu ka ovim licima upotrijebili sredstva prinude. Tokom prolaska Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i dolaska do raskrsnice sa Njegoševom ulicom, ova lica su ponovo zasula kamenicama policijske službenike i gađala ih zapaljenim bakljama i drugim predmetima iz pravca zgrade Ustavnog suda. Povrede je tom prilikom zadobio policijski starješina kojem je potom medicinska pomoć ukazana u Urgentnom bloku Kliničkog centra gdje je konstatovano da je zadobio teške tjelesne povrede", dodaje se u saopštenju-

Policija je saopštila da je u jednom trenutku došlo do "nasrtaja mase na zaštitnu ogradu i policijske službenike kod Skupštine, u namjeri ovih lica da probiju zaštitnu ogradu na više mjesta."

"Policijski službenici ni ovom prilikom, iako su se za to stekli zakonski uslovi, nisu upotrijebili sredstva prinude ka ovim licima, već su krajnje fleksibilnim i tolerantnim pristupom uspjeli da ova lica usmjere ka Trgu Republike. Tom prilikom je jednom licu iz ove mase pozlilo i izgubio je svijest, nakon što je pogođen navjerovatnije kamenciom namijenjenom policijskim službenicima. On je potom prebačen preko zaštitne ograde radi pružanja prve pomoći koju su mu ukazali policijski službenici a koji su mu zatim i obezbijedili transport do Urgentnog bloka KCCG. Nakon toga, od strane policijskih službenika ispraćen je i kanalisan razilazak okupljenih lica. Prilikom gađanja kamenicama, zapaljenim bakljama i drugim predmetima, osim policijskog starješine koji je teže povrijeđen, još pet policijskih službenika je zadobilo lakše tjelesne povrede. Prema informacijama kojima raspolažemo sa terena, a koje provjeravamo, učesnici ovog okupljanja nanijeli su štetu i na još jednom broju objekata i vozila u gradskom jezgru. Policijski službenici u užem i širem gradskom jezgru, nakon razilaska ovih lica, održavaju stabilan javni red i mir", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas