"NADLEŽNI DA POSTUPE PO DUŽNOSTI"

NVO "4 LIFE": Hitno sprovesti istragu zbog navoda o prebijanju Borozana

"Zabrinjava i obeshrabruje činjenica da građani u Crnoj Gori, u 21.vijeku mogu da dožive da ih pripadnici policijskih snaga brutalno pretuku, ponašaju se necivilizovano, nehumano", kazali su iz NVO "4LIFE"
56 pregleda 13 komentar(a)
Braslav Borozan, Foto: Jelena Jovanović
Braslav Borozan, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 12.10.2015. 13:19h

Ozbiljni navodi o brutalnom prebijanju, nečovječnom i nehumanom postupanju pripadnika Uprave policije, PJ Podgorica, prema bivšem klijentu NVO "4 LIFE", Braslavu Borozanu, zahtijevaju hitnu, efikasnu i nezavisnu istragu i direktan su udar na inicijative i napore koje ulažu državne institucije, organizacije civilnog društva, Evropska Delegacija i mediji, kako bi osavremenili, modernizovali i učinili transparentnim rad i postupanje policijskih službenika, saopšteno je iz NVO "4LIFE".

Podgoričanin Braslav Borozan zvani Baćko tvrdi da su ga prije tri noći u podgoričkom Centru bezbjednosti brutalno pretukli policajci.

"Zabrinjava i obeshrabruje činjenica da građani u Crnoj Gori, u 21.vijeku mogu da dožive da ih pripadnici policijskih snaga brutalno pretuku, ponašaju se necivilizovano, nehumano, kršeći pri tom osnovna ljudska prava lica nad kojima primjenjuju policijska ovlašćenja. Godinama unazad, NVO "4 LIFE" ističe potrebu, nužnost i važnost uspostavljanja povjerenja i bliskog kontakta policije sa organizacijama koje obezbjeđuju socijalne servise ovoj ciljnoj grupi, iz razloga što je ovaj slučaj samo zadnji u nizu slučajeva prijavljenih službi NVO "4 LIFE", navodi se u saopštenju ove NVO.

Dodali su da način na koji policijski službenici tretiraju osobe koje koriste droge ne ostavlja prostor za upitanost opravdanosti i značaja prisustva crnogorske policije u programima međunarodne saradnje, koji kao prioritet ističu poštovanje ljudskih prava i dostojanstva osoba koje koriste droge.

"Odsustvo represije i fizičkih pritisaka je jedno od osnovnih principa rada policija savremenih društava kojima stremimo i standarda koje želimo da dostignemo. U trenutku kada je Crna Gora posvećena implementaciji Akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24, ovakav događaj, ne da nam ne ide u prilog kao društvu, već povlači za sobom pitanja i dovodi u sumnju i sve dosadašnje reforme urađene u ovoj oblasti", rekli su iz NVO "4 LIFE".

Iz ove NVO pozivaju Vrhovno državno tužilaštvo, Osnovno državno tužilaštvo, Ombdusmana, Savjet za građansku kontrolu rada policije, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije i Etički odbor Uprave policije i samu Upravu policije, da postupe po dužnosti, isprate ovaj slučaj sa najvećim stepenom pažnje, sprovedu hitnu, nezavisnu i efikasnu istragu, te da sve počinioce ovog djela kazne u skladu sa Zakonom.

"Takođe, sa ovim slučajem će biti upoznati i predstavnici Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori", zaključili su iz NVO "4 LIFE".

Preporučujemo za Vas