Stranci zainteresovani za domaću kinematografiju

"Tivat nema bioskop, ali ima bogatu kulturnu scenu i divno pozorište, tako da mislim da je filmski festival na pravi način osvježio taj kulturni duh,“ kazala je kreatorka „Montifff“ festivala Gala Golian
0 komentar(a)
Ivan Novosel, Johan Frelih, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Johan Frelih, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.10.2015. 13:44h

Nakon tri dana uživanja u reviji dugometražnih i kratkih žanrovskih ostvarenja, tivatska publika zatvorila je sinoć prvo izdanje festivala „Montifff“.

Pedeset filmova iz četrnaest zemalja prikazano je u Centru za kulturu Tivat i Zbirci pomorskog nasljeđa, a posjetioci su posebno uživali u projekcijama filma „Das Boot“, prvi put prikazivanog u podmornici „Heroj“ u Porto Montenegro. Roditelji su kišni vikend za nama proveli sa mališanima matineu dječijih filmova, a najvjerniji ljubitelji horora ostajali su do kasnih večernjih sati na projekcijama klasika Vesa Krejvena.

„Nisam željela da napravim tipičan evropski festival autorskog filma, htjela sam da obradujem sve one koji vole žanrovski film, a ne mogu da mu pristupe. Tivat nema bioskop, ali ima bogatu kulturnu scenu i divno pozorište, tako da mislim da je filmski festival na pravi način osvježio taj kulturni duh,“ kazala je kreatorka „Montifff“ festivala Gala Goliani.

Festival je otvorila projekcija austrijskog filma „Goodnight Mommy“, kojoj je prisustvovao i ambasador Austrije u Crnoj Gori, Johan Frelih. Na otvaranju se okupljenima obratio gradonačelnik opštine Tivat Ivan Novosel, koji je podsjetio da je Tivat među prvim gradovima u Crnoj Gori dobio bioskop, i izrazio žaljenje što danas ne posjeduje kvalitetnu opremu i mogućnosti za redovne projekcije, ali je takođe izrazio nadu da će ovaj festival pokrenuti dugoočekivane promjene na tom planu.

Reditelj Branko Baletić, direktor Crnogorske kinoteke koja je pomogla festival, podržao je ideju o obnavljanju bioskopa, kao „jedinog mjesta gdje čovjek, u mraku, a okružen drugim ljudima, može da promišlja sam o sebi“.

Publika je imala prilike i da razgovara sa Baletićem i srpskim rediteljem Milanom Todorovićem, koji su pred projekcije svojih filmova „Lokalni Vampir“ i „Mamula“ razgovarali o žanrovskom filmu, položaju domaćih produkcija u svijetu, značaju proboja na velika tržišta poput kineskog ili američkog i uticaju bioskopa na društveni identitet i zajedništvo.

Prema anketi posjetilaca, najviše pažnje izazvao je austrijski film „Goodnight Mommy“ koji lako može da u konkurenciji za Oskara za najbolji strani film 2016. godine. Domaću publiku nije iznevjerio ni ciklus filmova horora sa sjevera, a strance bazirane u Porto Montenegru su privukli „Lokalni vampir“ i „Mamula“.

Bonus video: