Nakon pice na klupi, betonjerka i batine od policije?

Podgoričanin tvrdi da u podgoričkom Centru bezbjednosti nije dobio objašnjenje zbog čega ga hapse...
350 pregleda 127 komentar(a)
Braslav Borozan, Foto: Jelena Jovanović
Braslav Borozan, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 12.10.2015. 15:08h

Podgoričanin Braslav Borozan zvani Baćko tvrdi da su ga prije tri noći u podgoričkom Centru bezbjednosti brutalno pretukli policajci.

Njemu su ljekari konstatovali podlive na licu, tijelu i povredu koljena.

Borozan je novinaru “Vijesti” ispričao da je bez razloga uhapšen 9. oktobra, par sati iza ponoći dok je sa kumom sjedio na klupi i jeo picu.

Prije toga, tvrdi pretučeni, cijeli dan je proveo radeći u kumovom stanu na renoviranju.

On je “Vijestima” ispričao da im je dok su sjedjeli na klupi u dijelu grada preko Morače prišao nepoznati muškarac i pitao ih što rade tu, ko su i odakle su...

“Pitao sam ga - ko je on i odakle je i rekao mu da smo se mi tu podigli. Odgovorio je da je policijski inspektor i da je iz Kolašina. Bio je u civilu. Pitao sam ga ko je on da dođe iz Kolašina i pita me u mom gradu ko sam i što sam. On je tada pozvao nekoga i došla je patrola koja me ubacila u auto i odvela u CB”, kazao je Borozan.

Rekao je da je sljedeće čega se sjeća to da se probudio u betonjerci pretučen.

“Imao sam krvne podlive i hematome po licu i tijelu. Koljeno mi je gotovo slomljeno. Došli su do ćelije i obavjestili me da treba da idem kod prekršajnog sudije. Rekao sam im da ne mogu da ustanem, da se krećem, a zatim sam počeo da ih psujem i vrijeđam što su me pretukli. Tražio sam da me vode kod ljekara ili da zovu Hitnu službu. Poslali su jednog mog druga iz djetinjstva da me odvede kod prekršajnog sudije. Objasnio sam mu da ne mogu da hodam, pa me bukvalno nosio do tamo”, kazao je on.

Tvrdi da se u Sudu za prekršaje pojavio policajac, koji im je prišao dok su sjedjeli na klupi.

“Rekao je da je pozvao pojačanje jer sam ga vrijeđao i aludirao da je špijun, pljuvao, psovao mu majku. Dodao je da mu je jako žao što sam pretučen i da nisam pružao otpor kada je policija došla da me hapsi”, tvrdi Borozan.

On je ispričao da se izvinio policajcu za psovke i da mu je sutkinja rekla da će ga minimalno kazniti.

“Vratili su me u CB. Ostavili u neku kancelariju nekih sat i po. Za to vrijeme mi niko ništa nije rekao. Nakon toga je došla jedna policajka i pitala me da li želim nekog da obavjestim da sam zadržan.

Pitao sam zbog čega me zadržavaju, ali nisam dobio odgovor. Nikakvo rješenje mi nisu dali, niti mi rekli zbog čega sam zadržan nakon saslušanja kod sudije za prekršaje”, kazao je on.

Podgoričanin tvrdi da u podgoričkom Centru bezbjednosti nije dobio objašnjenje zbog čega ga hapse.

“Uprkos insistiranju da mi kažu zbog čega me zadržavaju oni to nijesu uradili. Samo su me spustili u ćeliju i tu zadržali do sjutradan”, kazao je on.

Dodao je da ni to što je pozvao brata i tražio duksericu nije imalo efekta, jer ovom nisu dozvoli da mu je doda.

“Kada je došao u CB rekli su mu da su morali da me pretuku, jer 7-8 momaka nije moglo da me obuzda”, tvrdi Borozan.

Uprava policije: Borozan je vrijeđao i pljuvao inspektora, napadao i ujedao službenike

Iz Uprave policije tvrde da su ih građani pozvali oko 3.30 sati i saopštili da na mogu da spavaju od buke koju su navodno pravili Borozan i M.R.

Tvrde da ih je inspektor zatekao u žustroj raspravi i upozorio ih na ponašanje.

“M.R. je glavom razbio šoferšajbnu obližnjeg putničkog motornog vozila... Inspektor je pozvao kolege da dođu na lice mjesta. B.B. je svo vrijeme vrijeđao i pljuvao inspektora, a sa uvredama na račun policijskih službenika je nastavio i prilikom dolaska patrole i njihovog dovođenja u policijske prostorije”, saopšteno je.

Oni tvrde da je Borozan imao podliv oko oka i više oguljotina kada je došao u CB i da se konstatno ponašao agresivno prema policajcima.

“Policijski službenici su pozvali Službu hitne medicinske pomoći, kako bi pregledali ova dva lica i pružili im pomoć, a dok su čekali njihov dolazak B.B. je fizički napao policijskog službenika, kojeg je udario po desnoj ruci. U međuvremenu je pristigao i Interventni vod, a B.B. je nastavio sa vrijeđanjem i agresivnim ponašanjem. Upozoren je da će prema njemu, ukoliko ne prestane, biti upotrijebljena sredstva prinude. On sa agresivnim ponašanjem nije prestao već je udario policijskog službenika V.Đ. u predjelu lica. Policijski službenik Ž.M. je potom krenuo da savlada otpor B.B. ali ga je B.B. tom prilikom ugrizao za šaku”, piše u odgovorima iz UP.

Iz Uprave policije su kazali da će nadležne službe MUP-a preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi navodi Borozana o tome da su ga policijski službenici pretukli bili ispitani.

“Napao sam 15 policajaca”

Dan nakon što se pretučen probudio u betonjerci, Borozan tvrdi da su ga policajci oko 13 sati sproveli na saslušanje u Osnovno tužilaštvo.

“Nisam znao zbog čega, jer sam već išao u Sud za prekršaje. Kada sam došao tamo, tužilac mi je rekao da su u prijavi napisali da sam došao u CB i napao i vrijeđao 15-20 policajaca. Navodno sam jednog udario pesnicom, jednog ujeo, a sedmorica nijesu mogli da me obuzaju. To je van pameti, jer ja sa 65 kilograma ni pod kakvim okolnostima, ne bih napao 15 policajaca”, kazao je on.

Rekao je da se sjeća da je ujutro kada se probudio pretučen, vrijeđao policajce, ali ne i da se tukao sa njima noć ranije.

“Ne znam zašto me odmah nisu poveli kod tužioca, nego su me prvo poslali u sud za prekršaje, a tek naknadno, kada su vidjeli kako sam pretučen, odlučili su da me optuže da sam ja njih napao”, kazao je on.

Zaković: Savjet postupa po prijavi Borozana

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković saopštio je da je to tijelo počelo da postupa po pritužbi Braslava Borozana na navodni neprofesionalni tretman policajaca tokom zadržavanja u prostorijama CB Podgorica.

"Od načelnika CB Podgorica, povodom ove pritužbe, po hitnom postupku, zatražena je dostava kopije zapisnika o zadržavanju lica lišenog slobode. Od direktora Uprave policije Savjet je zatražio da se izjasni na sve okolnosti i navode iz pritužbe građanina B.B. iz Podgorice", piše u Zekovićevom saopštenju.

Dodaje se da je Savjet direktora UP Slavka Stojanovića zamolio da posebnu pažnju obrati na navode Borozana i da naloži odgovarajuće provjere o tome da veći broj policijskih službenika nije mogao, i nije uspio, savladati otpor jednog zadržanog lica.

"Osnovnom državnom tužilaštvu su dostavljeni spisi predmeta na ocjenu i odlučivanje kako bi se provjerilo da li u postupanju policijskih službenika ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti", saopštio je Zeković.

Bonus video: