POČEO FESTIVAL ŽANROVSKOG FILMA

Tivat: U podmornici se vrti „Podmornica“

Festival „Montifff 2015“ trajaće do 11. oktobra, a publika će imati prilike da besplatno uživa u kratkim, dugometražnim i filmovima za djecu, kao i predavanjima, panel diskusijama i druženju sa internacionalnim filmskim stvaraocima
95 pregleda 0 komentar(a)
Podmornica, Foto: Screenshot (YouTube)
Podmornica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.04.2019. 17:59h

Prvi Festival žanrovskog filma u Crnoj Gori „Montifff 2015“ počeo je danas u Tivtu nesvakidašnjim bioskopskim projekcijama. 

Naime, u jedinstvenom ambijentu unutrašnjosti velike dizel-električne podmornice P-821 „Heroj“, koja je muzejski eksponat u Porto Montenegru, danas su prikazane dvije projekcije čuvenog filma „Podmornica“ (Das Boot). Jedan od najpoznatijih antiratnih filmova ikad snimljenih, remek djelo njemačkog reditelja Wolfranga Petersena iz 1981, izuzetno je dobro „oživjelo“ u unutrašnjosti podmornice-muzejskog eksponata i naišlo na odličan prijem publike, jer se i sama radnja cijelog filma dešava na njemačkoj podmornici U-96 tokom Drugog svjetskog rata.                                

Inače, Festival „Montifff 2015“ trajaće do 11. oktobra, a publika će imati prilike da besplatno uživa u kratkim, dugometražnim i filmovima za djecu, kao i predavanjima, panel diskusijama i druženju sa internacionalnim filmskim stvaraocima. 

Projekcije će se održavati u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra i u Centru za kulturu Tivat. Za tri dana Festivala biće prikazano 50 filmova, od toga 32 kratka i 18 dugometražnih iz 14 zemalja (SAD, Kanada, Grčka, Španija, Kipar, Srbija, Bosna, Crna Gora, Danska, Japan, Britanija, Njemačka, Norveška i  Austrija). Festival je podržan od strane kompanije „Adriatic Marinas - Porto Montenegro“, Crnogorske kinoteke i Centra za kulturu Tivat.