"Farenhat 451" u izdanju Nove knjige

Roman govori o američkom društvu u kojem dominiraju interaktivni televizijski programi koji upravljaju ljudskim umovima i koji su uništili interes za čitanjem. Svijet u kojem je književnost „vrasta na ivici izumiranja“, a vatrogasci raspiruju vatru umjesto da je gase
1 komentar(a)
farenhat 451, Foto: Nova knjiga
farenhat 451, Foto: Nova knjiga
Ažurirano: 08.10.2015. 13:34h

Remek-djelo književnosti XX vijeka, svjetski priznat roman Reja Bredberija, čija radnja se odvija u krajnje sumornoj i distopijskoj budućnosti, Farenhat 451 objavila je izdavačka kuća Nova knjiga.

Roman govori o američkom društvu u kojem dominiraju interaktivni televizijski programi koji upravljaju ljudskim umovima i koji su uništili interes za čitanjem. Svijet u kojem je književnost „vrasta na ivici izumiranja“, a vatrogasci raspiruju vatru umjesto da je gase.

U Bredberijevom romanu pratimo bolan duhovni razvoj vatrogasca Gaj Montang. Njegov posao je da uništava najilegalniju robu – štampane knjige, a zajedno s njima i kuće u kojima su sakrivane. Montag je zadovoljan svojim poslom i nikada se nije zapitao o posljedicama toga što radi. Svakog dana vraća se kući svom jednoličnom životu sa ispraznom suprugom Mildred koja dane provodi u društvu svoje televizijske „porodice“. Sve dok ne upozna mladu Klaris koja ga upoznaje sa prošlim vremenima kada ljudi nisu živjeli u strahu i kada su smjeli da imaju svoje ideje umesto onih koje propovijeda televizija.

Klaris će ga navesti na razmišljanje kakav bi svijet bio ako bi se mogao posmatrati na osnovu onoga što sazna iz knjiga.

Nakon što Mildred pokuša da se ubije, a Klaris nestane, Montag će početi da preispituje sebe i svijet u kojem živi. Poznanstvo sa profesorom odmetnikom preokrenuće njegovu sudbinu.

Rej Bredberi napisao je više od 25 romana i 600 priča, dobitnik je više prestižnih nagrada. Nagradu O Henri za najbolju američku priču dobio je 1984. godine, fondacija National Book 2000. godine dodijelaila mu je medalju za izuzetan doprinos američkom pismu. Dobitnik je Nacionalne medalje za umjetnost i specijalne zahvalnice Odbora za Pulicerovu nagradu.

Roman Farenhajt 451, čiji naziv je aluzija na temperaturu samozapaljenja papira, u izdanju Nove knjige možete naći u svim Gradskim knjižarama ili naručiti putem sajta www.novaknjiga.com.

Bonus video: