Uhapšen Novopazarac: Istovario cigarete, pa prešao granicu

Kod uhapšenog Pazarca nađeno i 7.500 eura
95 pregleda 0 komentar(a)
hapšenje, Foto: Shutterstock
hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.10.2015. 06:54h

Novopazarac Enes Salković (24) uhapšen je zbog sumnje da je kamion sa tonom cigareta istovario u Rožajama, umjesto u Makedoniju.

Time je budžet Crne Gore oštećen za preko 60.500 eura, tvrde iz Uprave policija i Uprave carina.

U zajedničkom saopštenju te dvije institucije piše da Salkovića sumnjiče da je počinio krivična djela - krijumčarenje i skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka.

Policija sumnja da je on 18. septembra neovlašćeno skinuo carinsku plombu sa teretnjaka novopazarskih registarskih oznaka, u kojem se nalazilo 550 kg cigareta "Winsent" i 450 kg cigareta "Merhaba", ukupne vrijednosti 6.500 eura, bez akicznih markica.

Pojašnjeno je da je za te cigarete akciza trebala da bude plaćena u zemlji uvoza - Makedoniji.

"E.S. je trebalo da sa teretnjakom i cigaretama istupi na graničnom prelazu Kula i izveze ovu robu iz Crne Gore za Makedoniju. Umjesto toga on je, kako se sumnja, cigarete istovario na području Rožaja, čijim je ilegalnim prometom na našem tržištu pričinjena šteta budžetu Crne Gore u iznosu od 60.586,25 eura na ime neplaćenih akciza i drugih dažbina", piše u saopštenju UP i UC.

Pazarac je nakon toga izašao iz Crne Gore, a kada je utvrđeno da sa tovarom nije prešao na graničnom prelazu Kula, policajci i cerinici su "preduzeli aktivnosti na pronalasku lica i vozila". Uhapšen je petnaestak dana kasnije na graničnom prelazu Dračenovac, nakon što su policajci i carinici kontrolisali vozilo u kojem bio suvozač.

Inspektori su kod njega pronašli 7.500 eura, a zatim mu, nakon konsultacija sa rožajskim tužiocem, stavili lisice na ruke.

Istražni sudija je nakon saslušanja Salkovića poslao u pritvor do 30 dana.