Pisci iz regiona o jeziku i zajednici, Đurović predstavlja CG

Književna rezidencija u selu Blizikuće organizovana je uz podršku međunarodne književne mreže Traduki i opštine Budva
162 pregleda 0 komentar(a)
Ilija Đurović
Ilija Đurović
Ažurirano: 01.10.2015. 18:18h

Pisci iz regiona ponovo će se okupiti u Crnoj Gori na Mobilnoj rezidenciji koju organizuju ZMUC iz Beograda, Za Druga iz Petrovca i Zeta centar iz Tirane, a ovoga puta boraviće od prvog do 14. oktobra u selu Blizikuće iznad Svetog Stefana.

Učesnici su Renato Baretić, Mima Simić, Želimir Periš i Zoran Pilić iz Hrvatske, Nenad Veličković iz Bosne i Hercegovine, Borivoj Gerzić, Vule Žurić, Nina Živančević i Oto Oltvanji iz Srbije i Ilija Đurović iz Crne Gore.

Okvirna tema rezidencije ove godine je “Jezik i zajednica”, pa će učesnici diskutovati o mnogim važnim semantičkim pitanjima (distorzija jezika, jezičko nasljeđe i novi govor, strane riječi, savremena avantura jezika i eksperiment…). Ipak, ta razmatranja o jeziku biće oivičena autorskom percepcijom prostora i zajednice tokom boravka književnika u neformalnom i kreativnom okruženju stare kamene porodične kuće, naveli su organizatori. Pisci će za vrijeme boravka u Blizikućama pisati i uređivati autorski blog na portalu SEEcult.org, kao što je to bio slučaj i 2014. godine. Takođe, planirano je više javnih čitanja u crnogorskim gradovima, upravo u duhu projekta Mobilne rezidencije/pokretne kolonije, uz ostvarivanje direktne komunikacije autora i publike.

Opšta ideja ovog projekta je da se kroz modus tradicionalno organizovanih umjetničkih kolonija u zapostavljenim sredinama (selima) iniciraju multidisciplinarne rezidencije na kojima se traga za novim definisanjem umjetničke prakse i zajednica.

Ovogodišnja rezidencija treća je u Crnoj Gori od pokretanja tog projekta, a druga na kojoj borave književnici.

Prošle godine su na književnoj Mobilnoj rezidenciji u Crnoj Gori, na temu “Tabui u tranziciji”, učestvovali Ognjen Spahić, Goran Gocić, Vladislava Vojnović, Lamija Begagić, Staša Aras, Stefan Bošković, Aleksandar Ljubiša, Vasko Raičević i Đorđe V. Gregović.

Književna rezidencija u selu Blizikuće organizovana je uz podršku međunarodne književne mreže Traduki i opštine Budva.

Bonus video: