Budućnost hita ka odbrani titule

Budućnost jedina sa maksimalnim učinkom nakon 5. kola. Rudar iznenadila Mladost
1 komentar(a)
Sa takmičenja u Baru, Foto: ŠSCG
Sa takmičenja u Baru, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 30.09.2015. 20:29h

U petom kolu Premijer lige Crne Gore u šahu najveća borba viđena je u duelu između Mladosti i Rudara. Mečevi između Budućnosti i Nikšića (5:1) i Crnogorca i Elektroprivrede (3,5:2,5) bili su završeni, a na stolovima gdje su igrali „mladostaši“ i „rudari“ svih šest partija bilo je u toku.

Lijepo je bilo gledati mladost Mladosti, golobrade mladiće za četvrtom i petom tablom, Tomića i Kisića kako se žestoko nadmeću sa iskusnim velemajstorom Rajkovićem i FIDE majstorom Raičevićem. Kisić je nadigrao Raičevića i osvojio cio poen, a Tomić je uspio da remizira sa pješakom manje u topovskoj završnici sa Rajkovićem. I na šestoj tabli je sklopljen remi između mlađanih Lekića i Krstonijevića. Efikasni Milanović izjednačio je na 2:2 pošto je prinudio na predaju Benderaća. Potom su remizirali beogradski velemajstor Tadić i Pljevljak Potpara.

„Bio sam bolji još od otvaranja. Na kraju sam imao kvalitet više, ali negdje sam ispustio pobjedu“ – vajkao se Tadić. Ipak, nije bilo mjesta razočarenju jer je Milanović na prvoj tabli, u posljednjoj partiji petog kola, preciznom igrom, takođe u topovskoj završnici, iskoristio pješaka više i dobio Blagojevića, za pobjedu Mladosti od 3,5:2,5.

I kad smo kod Blagojevića, kažimo da je kćerka velemajstora Dragiše, ženski internacionalni majstor Tijana, osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za mlade u Poreču. Tu radosnu vijest u salu za igru donio je sekretar ŠSCG, intermajstor Boro Miljanić. Čestitke za sjajnu Tijanu! Očekuje se da talentovana Nikšićanka preksjutra pojača ekipu Nikšića u sedmom kolu.

A Nikšić je i u petom kolu nastupio sa petoricom šahista. Ovoga puta nije imao igrača na trećoj tabli, pa je Đukić dobio poen bez igre, za vođstvo Budućnosti, čiji su prvotimci Ivanišević, Kalezić i Nikač ubrzo savladali svoje rivale i sa remijima Markuša i Đukanovića, uknjižili još jednu peticu.

Neobičan je bio rasplet u meču Crnogorac – Elektroprivreda. Rezultat je bio 3:2 za Cetinjane, a na poprištu su ostali Ivanović i Kontić. Prvi crnogorski velemajstor imao je dobijenu poziciju kada je, u protivničkom cajtnotu, umjesto da pješakom uzme topa, mahinalno podigao damu. U trenutku kad je vratio kraljicu na njeno mjesto, da razmisli gdje da je djene, a ispostavilo se da nije imao valjanog mjesta, Kontić je, u sada za njega dobijenoj poziciji, ponudio remi. Bio je to džentlmenski potez Nikšićanina, ali je njegova ekipa ostala bez prvog boda, jer je Crnogorac slavio 3,5:2,5.

Za ekipu sa Cetinja čitav poen osvojili su Mađar Raport koji je na prvoj tabli savladao Bogosavljevića u 17 poteza i Saša Batrićević koji je nadigrao Jovana Milovića. Čast Elektroprivrede spasila je, za sada, jedina dama u Premijer ligi Aleksanra Milović, lijepom pobjedom nad Jovom Batrićevićem.

U još jednom bokokotorskom derbiju Mimoza je savladala Bijelu 4:2, zahvaljujući pobjedama Draganića nad Gelerom i Popadića nad Marićem.

„Dobro smo igrali, sve vrijeme smo kontrolisali meč“, bio je zadovoljan kapiten Tivćana, FIDE majstor Dragan Popadić.

Slobodna u petom kolu bila je ekipa Kotora.

Bonus video: