Priznanja za Đurovića i Mančić

Nagrade za najbolju epizodnu mušku i žensku ulogu pripale su Momčilu Momu Pićuriću za ulogu Dimitrija i Kristini Stevović za ulogu Koviljke u filmu "Gorčilo"
210 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Đurović, Foto: Facebook.com
Miloš Đurović, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 27.09.2015. 11:17h

Nagradu za najbolju mušku ulogu, žiri 40. Mojkovačke filmske jeseni, dodijelio je mladom glumcu Milošu Đuroviću za ulogu Gavrila Principa u filmu "Branio sam mladu Bosnu", dok je priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo glumici Aniti Mančić za ulogu Miluše u filmu "Gorčilo".

"Mladi Đurović je bez naglašene intonacije, suzdržanih emocija, impresivno realizovao lik Gavrila Principa. Kompleksan lik Miluše glumica Anita Mančić je prezentirala jednostavnim glumačkim izrazom, uvjerljivo dajući osobenost liku i vremenu u kom je radnja filma smještena", piše u obrazloženju žirija festivala, koji su činili Gojko Kastratović, Julija Milačić i Davor Dragojević.

Nagrade za najbolju epizodnu mušku i žensku ulogu pripale su Momčilu Momu Pićuriću za ulogu Dimitrija i Kristini Stevović za ulogu Koviljke u filmu "Gorčilo". Pićurvić je, ocijenio je žiri, upečatljivom igrom obezbijedio da lik koji je tumačio bude upamćen, sok je Stevanović "posebnim glumačkim senzibilitetom izgradila lik bez ijedne preigrane dionice".

Žiri je dodijelio i specijalnu nagradu mladom Denisu Muriću za ulogu Pućka u filmu "Ničije dete", koji je "ubjedljivom glumačkom interpretaciom ostavlja jak utisak na gledaoca".

U okviru pratećeg programa Mojkovačke filmske jeseni, predstavljeni su filmovi učenika mojkovačke gimnazije "Vuksan Đukić". Oni su nastali u okviru fimske škole "Super 8", koju je organizovala NVU TNT iz Podgorice.

U sklopu revijalnog dijela MFJ emitovana su tri kratka filma: "Između krajnosti" autorki Valentine Stanić, Jovane Vujičić, Aleksandre Bošković, Marije Blažević i Vanje Vlaović; Mreža - Luke Medojevića, Biljane Rakoćević i Nikole Simića i film Tunel - Danila Anđelića, Ksenije Ljujić i Tijane Damjanović.

Svi filmovi su rađeni po scenarijima polaznika škole koji su učenici drugog razreda. U filmovima, osim njih, glume i njihovi prijatelji iz srednje škole.

Osim organizatora NVU TNT u projektu je učestvovala i produkcijska kuća Media Solution, a između ostalih stručnih saradnika i predavača svoj doprinos dali su dramaturg Obrad Nenezić, producent i montažer Vlado Cvijetić, snimatelj Marko Ilić, akademski slikar Mladen Blažević i drugi.

Bonus video: