Tehnike mašine za blaćenje

Riječ je o priči punoj medijskih obmana, mafijaša, ljubavi, ogovaranja i ubistava
0 komentar(a)
Umberto Eko, Foto: Shutterstock
Umberto Eko, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.09.2015. 18:10h

Najnoviji roman Umberta Eka, “Nulti broj”, koji razotkriva sve tehnike “mašine za blaćenje”, čiji je cilj da sakrije istinito, potkrijepi lažno i obmane čitaoca, nedavno je objavljena u izdanju “Nove knjige“.

Eko, autor klasika savremene književnosti, u ovom romanu otkriva kako je novinarstvo još tokom devedesetih godina prošlog vijeka poprimilo tabloidnu formu i postalo oružje u rukama onih koji žele da se dokopaju moći i bogatstva.

Novine su se, smatra, pretvorile u “mašinu za blaćenje”, zarad lične koristi vlasnika.

Pripovijest o novinama koje nikada neće izaći ima formu pravog trilera, začinjenog tajnom koja obavija Musolinijevu smrt, paraleleno se odvija i nježna ljubavna priča protagoniste, neuspješnog novinara i pisca iz sjenke, i jedne neobične djevojke iz redakcije fantomskog lista, a dešava se i misteriozno ubistvo jednog novinara koji je volio da čeprka po nerazjašnjenim slučajevima iz prošlosti...

Glavni lik je propali pisac Colona, izuzetno načitan gubitnik koji prihvata dobro plaćen, iako neobičan posao, zbog kojeg mu se život okreće naglavačke. Colona u Milanu prihvata ponudu da, kao pisac iz sjenke, napiše knjigu o godini dana rada u fiktivnom dnevnom listu "Domani".

Redakcija lista ima zadatak da tokom godine proizvede na desetine simulacija njegovih "nultih izdanja", kojima, međutim, nije suđeno da ikada izađu iz štampe. Šestoro novinara i urednika samo trebaju da izmišljaju senzacionalističke tekstove u kojima predviđaju političke i socijalne nemire i razotkrivaju šokantne istine koje bi mogle uništiti reputacije bogatih i moćnih.

"Pričam o granicama novinarske informacije, o igri falsifikovanja činjenica i prikrivanja, preventivnim ucjenama uglednih ličnosti iz finansijskih i političkih krugova, prikupljanju pikantnih informacija preko kojih se izabrane javne ličnosti prisiljavaju da, u zamjenu za ćutanje, dobiju pristup u takozvane salone moći”, kazao je Eko o romanu “Nulti broj”.

"Riječ je o priči punoj medijskih obmana, mafijaša, ljubavi, ogovaranja i ubistava”, naveo je u opisu “Nultog broja” britanski izdavač koji krajem godine planira da objavi engleski prevod najnovijeg Ekovog romana.

Bonus video: