Jesu li Rusa davili zbog para ili su se branili?

Ranijom presudom, oni su bili osuđeni na po 17 godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu odluku ukinuo
481 pregleda 2 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2015. 15:52h

Srpskim državljanima Živku Vasiljeviću i Aleksandru Glavaševiću, 28. septembra biće izrečena presuda za smrt Rusa Sergeja Smirnova (47) u Budvi krajem juna 2013.

Izmijenjenom optužnicom oni odgovaraju da su počinili krivično djelo - razbojnička krađa sa smrtnim ishodom, dok su prvobitno bili optuženi za - teško ubistvo.

Suđenje je juče okončano, a odluku će donijeti vijeće sutkinje Suzane Mugoše.

“Glavašević i Vasiljević se spore da su pošli u apartman kod Smirnova, da su pili sa njim i upotrijebili silu, ali ne priznaju da su ga usmrtili u namjeri da zadrže ukradene stvari - mobilni telefonom i 250 eura. Oni se brane da je Smirnov pokušao seksualno da zlostavlja Glavaševića, te da je zbog toga nastala tuča između njih, ali njihova odbrana je opovrgnuta dokazima. Obdukcionim zapisnikom je utvrđeno da je Smirnov zadonio najmanje tri udarca u glavu, te da su mu zatim vrat stezali dok je licem bio krenut prema podu i da je moguće da je zadavljen majicom. Postupali su sa umišljajem da bi zadržali ukradene stvari”, kazao je juče tužilac Željko Tomković.

Ranijom presudom, oni su bili osuđeni na po 17 godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu odluku ukinuo.

Branilac Vasiljevića, advokat Čedomir Janjević konstatovao je da “tužioci ponekad sa optužnicama odmažu sudijama”: “Smirnov je izašao iz kupatila, a zatim je htio da zadovolji svoj homoseksualni nagon i napao je Glavaševića, nakon čega je došlo do tuče. Nema dokaza da je Vasiljević majicom stezao vrat i usmrtio Rusa. To je egzibicionizam i pretpostavka vještaka i njegov nalaz nema dokaznu vrijednost. Može se samo govoriti da je Vasiljević počinio krivično djelo - teška krađa, jer je zloupotrijebio povjerenje Smirnova koji ih je pozvao na piće. Može se govoriti i o razbojničkoj krađi, ali ne i o tome da je preduzeo neku radnju da ubije Rusa”, kazao je Janjević.

Advokat Novica Milošević ocijenio je da optužnica nije potvrđena nijednim dokazom.

“Glavašević je postupao u nužnoj odbrani ili je prekoračio nužnu odbranu kada se branio od napada Smirnova, koji je bio nag i nasrnuo na okrivljenog”, istakao je Milošević.

Glavašević: Seksualno me je napao, branio sam svoju čast

Aleksandar Glavašević je u završnoj riječi kazao da nije otišao u apartman sa namjerom da ubije Smirnova, već da ga je ovaj seksualno napao.

“Živko Vasiljević je pošao da krade, što je priznao, ali ja to nisam vidio. Branio sam svoj obraz i čast jer je Smirnov nag krenuo na mane. Optužnica je samo konstrukcija. Nisam sperman da ubijem, nisam nikoga ni ubio, već sam se branio. Od sebe sam odbijao stvaran i protivpravan napad. Pitam se, zbog čega se meni sudi na osnovu pretpostavki. Nisam ga ubio. Nisam vaspitavan da bilo koga ubijem. Odbijao sam od sebe manijaka, a nisam ga majicom stezao. Zločinačka namjera kod mene nije postojala”, tvrdi Glavašević .

Bonus video: