Stanišiću četiri mjeseca zatvora za prijetnje Demokratama

Stanišić je, kako se navodi u nepravosnažnoj presudi, izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, jer je učinio više istovrsnih krivičnih djela
247 pregleda 19 komentar(a)
Goran Stanišić (Novine), Foto: Dnevni list "Dan"
Goran Stanišić (Novine), Foto: Dnevni list "Dan"
Ažurirano: 07.11.2018. 06:44h

Osnovni sud u Bijelom Polju osudio je Mojkovčanina Gorana Stanišića na četiri mjeseca zatvora zbog prijetnji funkcionerima Demokratske Crne Gore, u septembru prošle godine, uoči lokalnih izbora u toj opštini.

Stanišić je, kako se navodi u nepravosnažnoj presudi, izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, jer je učinio više istovrsnih krivičnih djela.

Demokrate su tada objavile da je on aktivista DPS-a Mojkovac i bezbjednosno interesantno lice, i da je prijetio predsjedniku njihove partije Aleksi Bečiću i generalnom sekretaru Borisu Bogdanoviću.

Stanišić se tada zaustavio u blizini prostorija Demokrata u Mojkovcu i iz džipa crne boje, marke „Land Rover Discovery 3“, zaprijetio da će baciti bombu na stranačke prostorije. On je Bečiću prijetio i na Fejsbuku.

U presudi Osnovnog suda se navodi da je Stanišić presudom Višeg suda u Bijelom Polju zbog drugih krivičnih djela, ranije osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora, dok je presudama Osnovnog suda u Bijelom Polju osuđivan na zatvorske kazne od osam mjeseci, kao i na period od 45 dana. Stanišić je, piše u presudi, više puta osuđivan na novčane kazne u iznosima od 1.200 i 800 eura, kao i iznosima od 1.500 i 50.000.000 dinara.

Mojkovčanin je, kako se navodi u presudi sutkinje Svetlane Načić, 12. septembra oko 15 časova, u Njegoševoj ulici u Mojkovcu, ugrozio sigurnost Bojana Mišnića, Milana Ivanovića, Dušana Kaluđerovića, Aleksandra Bogavca, Alekse Bečića i Borisa Bogdanovića “prijetnjom da će napasti na njihov život ili tijelo”.

Prijetio im je, navodi sutkinja, riječima: ”Šta vi imate protiv Markovića, nemojte bombu da vam bacimo tu”. U presudi se navodi da je iz iskaza Aleksandra Bogavca i Alekse Bečića i nalaza vještaka za telekomunikacije, utvrđeno da je istog dana u 19.42 časova Stanišić pozvao Bogavca i saopštio mu “da će mu Bečić platiti”. To, kako se navodi u presudi, u svojoj odbrani nije sporio ni Stanišić, iako je naveo da je mislio na plaćanje u materijalnom smislu.

Stanišić nije poricao, piše u sudskoj odluci, ni da je narednog dana na svom Fejsbuk profilu postavio javnu objavu u kojoj se direkno obratio Bečiću poželjevši mu, između ostalog, “sve najgore”, ali je tvrdio da mu na taj način nije upućivao prijetnju.

Već je, kako je rekao, mislio da “Bečića treba da bude strah i da treba da se boji za sebe, ali ne od njega, već od ljudi koji finansiraju tu političku partiju”.

“Ovakvu odbranu sud takođe nije prihvatio, iz razloga što iz sadržine predmetne objave, proizilazi da je okrivljeni uputio riječi oštećenom Bečiću, koje objektivno predstavljaju prijetnju da će napasti na život ili tijelo oštećenog, naročito kada se iste posmatraju u kontekstu sa prijetnjama koje je okrivljeni uputio oštećenom prethodnog dana, prvo direktno svim oštećenim, a zatim posredno, putem telefona oštećenom Bečiću preko Aleksandra Bogavca”, navodi se u presudi.

U presudi se navodi da su svi oštećeni u svojim iskazima istakli da su se nakon izgovorenih prijetnji Stanišića osjetili ugroženima, odnosno, da su te riječi kod njih izazvale osjećaj straha i nesigurnosti...”

Demokrate su nakon incidenta tvrdile da je u automobilu sa Stanišićem bio i sin mojkovačkog šefa policije Vitomira Veljovića, inače brata sadašnjeg direktora Uprave policije. Zvaničnik Odjeljenja bezbjednosti je to demantovao.

Tokom predizborne kampanje u Mojkovcu bilo je više incidenata.

Branio se šalom, sud procijenio da izmišlja

Stanišić je pred sutkinjom Osnovnog suda tvrdio da Demokratama nije uputio riječi: “Šta vi imate protiv Markovića, nemojte bombu da vam bacimo tu”, već da je samo pitao Aleksandra Bogavca da li je ljut na Svetozara Markovića, pošto nosi prezime kao i premijer Crne Gore.

Tvrdio je da mu je na to Bogavac navodno odgovorio: ”Gubite se odatle, nemoj da vam bacim bombu pod auto”, što sud nije prihvatio, cijeneći da je Stanišićeva izjava smišljena radi izbjegavanja sopstvene odgovornosti i da je obezvrijeđena iskazima svjedoka - oštećenih.

Stanišić je tvrdio i da se samo šalio sa svojim drugom Aleksandrom Bogavcem. Bogavac je na sudu tvrdio da nikada nije bio prijatelj sa Stanišićem, iako se znaju odranije.

Bonus video: