Zetski dom: Ponovo ćemo odigrati predstavu "Sin", ako će je Grbović odgledati do kraja

"Klevete i uvrede gradonačelnika Nikšića su za osudu, ali to ukazuje na njegovu slabost i neproračunatost u reakcijama, i tokom predstave, i nakon predstave. Tako daje sebi negativnu kvalifikaciju"
417 pregleda 20 komentar(a)
Veselin Grbović, Foto: Boris Pejović
Veselin Grbović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.10.2018. 13:01h

Kraljevsko pozorište Zetski dom rado će se odazvati eventualnom pozivu gradonačelnika Nikšića Veselina Grbovića i pred nikšićkom publikom ponovo odigrati predstavu "Sin" samo pod jednim uslovom - da prvi čovjek grada sa suprugom "ovoga puta makar odgleda predstavu do kraja", saopšteno je iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Oni su komentarisali incident koji se dogodio tokom izvođenja predstave "Sin" u Nikšićkom pozorištu kada je Veselin Grbović negodovao zbog pominjanja kriminalaca iz Budve, a njegova supruga Lidija je kritikovala glumca Srđana Grahovca zbog, kako je to ona ocijenila, nenaučenog i nepripremljenog teksta.

"Pozorište je analitičar društva i indikator njegovih mana, koje umjetnošću težimo svi odgovorno popravljati, ali i ukazivati i na ukupne vrline i vrijednosti istog društva. Svaki postupak govori dosta, obično ili uvijek o onom ko ga čini. Ovu predstavu smatram važnom kao opomenu i poziv na individualnu i društvenu odgovornost, ali i kao poziv na suočenje i praštanje, na ljudskost i razumijevanje. Dakle, predstava je kolektivno i individualno pročišćenje. Još uspješnijom je smatram kada čujem da gradonačelnik teritorijalno najveće opštine u Crnoj Gori, napušta predstavu sa svojom suprugom, a na samom početku, negoduje i osuđuje jednog od najboljih glumaca crnogorskog teatra", navodi se u saopštenju Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Ističu da je Srđan Grahovac svoj talenat i beskrajno zalaganje za kulturu i umjetnost dokazao iskustvom od preko 20 godina, najprestižnijim nagradama regiona, ljudskim odnosom prema publici i kolegama koji ga vole i cijene njegov rad.

"Klevete i uvrede gradonačelnika Nikšića su za osudu, ali to ukazuje na njegovu slabost i neproračunatost u reakcijama, i tokom predstave, i nakon predstave. Tako daje sebi negativnu kvalifikaciju. Znajući da pozorište Nikšića zavisi od gradonačelnikovog odnosa prema tekstovima i temama, imam tužan osjećaj da će teško biti Nikšiću, koji ima tradicionalno divnu i građansku publiku, da uspostavlja široku kulturu, emancipaciju, zdrav građanski duh, suočenje sa sopstvenim i društvenim manama i vrlinama,u cilju što boljih društvenih vrijednosti", navela je umjetnička direktorica Lidija Dedović.

Ona je dodala da će misija Kraljevskog pozorišta i dalje biti uporno zalaganje i opominjanje na slabosti i na probleme, na slobodu mišljenja i govora, na hrabrost, na znanje i ljubav, ali i na suočenje sa važnim i teškim temama, potrebnim temama.

"Jer umjetnost i pozorište imaju tu misiju - misiju oslobodilačkog duha koji se ne boji, koji traži odgovore i postavlja najvažnija, možda i najteža pitanja. Nas ne zanima jeftin komercijalizam ili kič propaganda koja šminka društvo i daje lažnu sliku… Naša dužnost je da mislimo, da osjećamo, da se borimo za pravedniji sistem i da nas olaki politikantski sudovi ne izazovu na ništa osim na još uporniji rad i otpor prema osrednjosti. U to ime...kao naš skroman doprinos mukotrpnom procesu emancipacije društva u cjelini kao i svakog pojedinca, svjesni da ljudska glupost baš kao i slabost nemaju granica, rado ćemo se odazvati eventualnom gradonačelnikovom pozivu da pred cijenjenom nikšićkom publikom ponovo odigramo predstavu SIN...samo pod jednim uslovom - da prvi čovjek grada sa suprugom ovoga puta makar odgleda predstavu do kraja”, kazala je Dedović.

Kraljevsko pozorište Zetski dom je za predstavu “Sin”, koju je po tekstu Mirjane Medojević režirao Mirko Radonjić, nagrađeno na 29. Festivalu malih teatarskih formi, u organizaciji NETA (Nova evropska teatarska akcija), u bugarskom gradu Vraca.

"Ovaj komad ne bavi se temom rata, već onim što ostane u ljudima nakon njega. Iako ga na teritoriji Crne Gore nije bilo, mnogo Crnogoraca učestvovalo je u njemu u susjednim državama. Neki kao podsjetnik na ta vremena imaju rane na tijelu, neki na duši, neki oboje”, piše o predstavi na web sajtu Kraljevskog pozorišta.

"Srđan Grahovac je glumac koji je ostvario više od 40 uloga u predstavama i filmovima, dobio preko 10 nacionalnih i internacionalnih nagrada i priznanja i važi za jednog od najboljih koje u Crnoj Gori imamo", zaključuje se u saopštenju Zetskog doma.

Bonus video: