Dinamična likovna scena najmlađeg bokeškog grada

Tivat je specifičan kada je riječ o umjetnosti i kulturi
1 komentar(a)
Tivatski slikari, Foto: Siniša Luković
Tivatski slikari, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.09.2015. 08:10h

Monografija “Tivatski slikari” koju je pripremila i objavila NVO “Matica Boke” u saradnji sa Opštinom Tivat i uz podršku sponzora među kojima je i “Luštica Development”, predstavljena je preksinoć u novom turističkom centru Luštica Bay, u Krtolima kod Tivta.

U nesvakidašnjem ambijentu novog grada na Jadranu koji se razvija u zalivu Trašte, priređeno je druženje sa slikarima, praćeno izložbom i koncertom mlade violonistkinje Milene Petković. O reprezentativnoj monografiji kao projektu “Matice Boke” govorili su članovi autorskog tima, njen predsjednik Željko Komnenović i profesor Neven Staničić, a u ime umjetnika zahvalio se slikar Boris Dragojević.

“Monografija o tivatskim slikarima je epilog višemjesečnog napornog rada koji se itekako isplatio jer smo praktično dobili prvi zbornik tivatskog slikarstva i jedinstven prikaz razvoja tivatske slikarske scene i njenih protagonista u proteklih 40 godina. Mi smo posmatrali tivatsku likovnu scenu kao jedan zaseban fenomen. Pokušali smo da na jednom mjestu objedinimo sve o tivatskoj likovnoj sceni i nadamo se da smo u tome uspjeli. Pravi junaci ove priče su tivatski slikari. Naša ideja je bila da pravimo monografiju o onim slikarima koji prave tivatsku likovnu scenu i žive u Tivtu. Ponosni smo da je to djelo Tivta - tivatski autori, tivatsko znanje, tivatska pamet”, kazao je Komnenović.

Neven Staničić je podsjetio da je Tivat vrlo specifičan grad kada su umjetnost i kultura u pitanju.

“Likovna scena u Tivtu je puno značila, a sada tivatski slikari mnogo više znače i Crnoj Gori”, istakao je Staničić.

Bonus video: