Suđenje za ubistvo Jovanovića: Sporno da li je pucano iz "golfa"

Sud odbio predlog Mandića da se izvrši rekonstrukcija, ali i njegovog advokata da se vještači starost barutnih čestica
83 pregleda 8 komentar(a)
Golf iz kojeg je ubijen Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Golf iz kojeg je ubijen Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.09.2015. 06:57h

Krivično vijeće sutkinje Vesne Moštrokol juče je okončalo dokazni postupak okrivljenom Damiru Mandiću, optuženom za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, urednika “Dana”. Moštrokol je završne riječi zakazala za 1. oktobar.

Sud je prije toga odbio predloge odbrane - advokata Velibora Markovića i optuženog Mandića, koji su tražili saslušanje vještaka hemijske struke, koji je trebalo da se izjasni o starosti barutnih čestica pronađenih u "golfu 3", iz kojeg je, prema navodima optužnice, pucano na Jovanovića 27. maja 2004.

"Predlažem da se u dopuni dokaznog postupka sasluša vještak hemijske struke, koji treba da se izjasni da li se kontaminacijom mogu prenijeti barutne čestice. Takođe, da se izjasni o starosti barutnih čestica koje su pronađene u "golfu 3", kao i za dvije barutne čestice nađene na dukserici, jer ona pripada Damirovom bratu, a ne Damiru", kazao je Marković.

Mandić je rekao da zbog utvrđivanja istine, predlaže rekonstrukciju, da bi se utvrdilo kako je ispaljeno 16 hitaca iz automatske puške.

"Sve je jasno, jer definitivno nije pucano iz "golfa 3". Da bi bilo sve kristalno čisto, predlažem da se izvrši rekonstrukcija tako što bi se iz iste automatske puške ispalilo 16 hitaca iz unutrašnjosti "golfa 3". Ovo predlažem da bi se utvrdilo koliko će barutnih čestica ostati u unutrašnjosti "golfa 3", kada se prilikom ispaljivanja hitaca zatvarač te automatske puške nalazi unutar vozila. Nemoguće je da bude manje od 1.000 - 2.000 barutnih čestica. Ako bude manje od tog broja, evo osudite me", kazao je Mandić.

Zamjenica višeg državnog tužioca Sanja Jovićević protivila se predlozima odbrane i okrivljenog Mandića.

Advokat Nebojša Asanović, punomoćnik porodice Jovanović, rekao je da ako se nije pucalo iz "golfa 3", onda ne bi trebalo ni da se nađe nijedna barutna čestica.

"U ovom su pronađene, toliko koliko ih je", ocijenio je on.

U sudnici Višeg suda juče je svjedočio Milovan Mihailović, vještak balističke struke.

On se izjašnjavao i o karakteristikama automatske puške, ističući da je opšta karakteristika da ta puška čaure izbacuje u desnu stranu, i pod oštrim uglom od 40 stepeni, gledano sa pozicije onoga koji ispaljuje hice.

"Čaure padaju naprijed pod velikim lukom na daljini od sedam do deset metara. Mora se izvršiti probno pucanje, jer su ove opšte karakteristike podložne promjenama usljed dužine korišćenja i pohabanosti, pa može doći do manjih odstupanja", kazao je on.

Mihailović je govorio i o tome na koji način su čaure mogle završiti u automobilu.

"Devet čaura je nađeno u "golfu 3", a sedam van vozila. Ukoliko je cijev puške bila van "golfa 3", a puška se nalazi na otvoru prozora, čaure ispadaju van vozila. Kada se položaj puške mijenja u desnu stranu, taj ugao bi omogućavao da čaure udaraju u zatvoreni dio vrata i u staklo, čaure tada ostaju u vozilu. Da bi se čaure našle u autu, zatvarač na automatskoj pušci mora biti unutar vozila. To je najvjerovatnija mogućnost", rekao je balističar Mihailović.

On je pozvan pred vijeće sutkinje Moštrokol, jer su vještaci iz Visbadena, koji su putem linka svjedočili 20. jula, davali neodređene odgovore.

Vještak balističke struke Klausa Hamer, tada je preko video-linka kazao da je vještačio dvije nađene automatske puške, koje imaju osobine kalašnjikova. On se nije izjasnio o mjestu sa kojeg su ispaljeni projektili - da li iz unutrašnjosti "golfa 3" ili izvan njega, a nije ni pojasnio odakle potiču devet čaura pronađenih u autu, i šest barutnih čestica u vozilu.

Nije mogao da se izjasni ni pod kojim uglom su ispaljene čaure, dok ne izvrši probno ispaljenje.

Dr Martin Bart koji je vještačio prisustvo barutnih čestica u “golfu 3” nije isključio mogućnost da je pucano kroz prozor, ali nije tvrdio ni da je ubistvo počinjeno na taj način.

"Zbog malog broja čestica, ne može se reći siguran način njihovog nanošenja, a moguće je da je do ispaljenja došlo kroz prozor vozila", rekao je on tada.

Ipak, nije precizno o bjasnio kako je moguće da je u autu nađeno devet čaura i šest barutnih čestica, jer je za zaključak da li je oružje u trenutku opaljenja bilo van auta, potrebno je izvršiti rekonstrukciju događaja.

Na pitanje da pojasni kako je moguće da je pucano iz auta i da je tako niska koncentracija barutnih čestica koja je u njemu nađena, rekao je da je moguće da je oružje u trenutku ispaljenja držano van vozila, ali i da je vozilo kasnije očišćeno.

Treće suđenje Mandiću za saizvršilaštvo u ubistvu Jovanovića i ranjavanje njegovog člana obezbjeđenja Milorada Mirovića, počelo je u decembru 2014.