VRHOVNI SUD ZAKAZAO SJEDNICU

U oktobru odlučuju o žalbama optuženih za ubistvo Šćekića

Sjednica vijeća o slučaju Šćekić zakazana za 19, 20. i 21. oktobar
497 pregleda 0 komentar(a)
Saša Boreta, Ljubo Bigović, Foto: Savo Prelević
Saša Boreta, Ljubo Bigović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.09.2015. 16:25h

Vrhovni sud će krajem oktobra održati sjednicu na kojoj će se odlučivati o žalbama optuženih za ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića. Šćekić je ubijen 30. avgusta 2005. godine, ispred porodične kuće u Podgorici.

Četvorica optuženih za njegovo ubistvo u februaru su osuđeni na ukupno 120 godina zatvora. Sudija Apelacionog suda Dragiša Rakočević tada je saopštio da ostaje na snazi presuda podgoričkog Višeg suda iz oktobra 2012. godine, kojom su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan - Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni na po 30 godina robije zbog ubistva policajca.

Presuda međutim još nije pravosnažna, jer se čeka da Vrhovni sud donese odluku po žalbama optuženih.

"Sjednica vijeća Vrhovnog suda zakazana je za 19, 20. i 21. oktobar 2015. godine”, odgovoreno je "Vijestima" iz Vrhovnog suda.

Maratonski sudski postupak praćen je kontroverzama - presude su ukidane zbog grešaka u pisanju, a i dokazi su misteriozno nestajali iz spisa predmeta. Istovremeno dok se čeka odluka Vrhovnog suda, koja ne mora biti konačna, u tužilaštvu se vodi istraga o nestanku CD-a sa iskazom nekadašnjeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića Bohuma.

Vrhovni sud ranije je ukinuo presudu, ocjenjujući da se u ponovljenom postupku nijesu smjele koristiti izjave svjedoka Žarka Radulovića i Vlaovića, jer su "pravno nevaljani dokazi".

Na tim izjavama počivale su osuđujuće presude Višeg i Apelacionog suda. Iako ih je Vrhovni sud cijenio kao pravno nevaljane dokaze, u presudi iz februara piše da je iz izjava Vlaovića dokazano da su Čila Šćekić i Vujadinović ubili policajca Slavoljuba Šćekića, i da su ih na taj zločin podstrekli Boreta i Bigović.

U najnovijoj odluci Apelacionog suda pojašnjeno je da su "ispoštovana" uputstva Vrhovnog suda, i da su uzete u obzir samo one njihove izjave koje su u skladu sa zakonom.

Piše da je iskaz od Vlaovića, uzet u istrazi 28. februara 2006. godine, sačinjen u skladu sa ZKP-om i da se mogao koristiti u postupku...