Likovni spektakl za pamćenje

Na izložbi je predstavljeno nekoliko desetina radova umjetnika koji su afrimisali tivatsku likovnu scenu
52 pregleda 0 komentar(a)
Tivatski slikari“, Foto: Centar za kulturu Tivat
Tivatski slikari“, Foto: Centar za kulturu Tivat
Ažurirano: 23.08.2015. 15:13h

Jedan od najboljih likovnih događaja ljetnje sezone - reprezentativna izložba “Tivatski slikari“, privukla je u Zbirku pomorskog nasljeđa Porto Montenegra ogroman broj posjetilaca, koji su došli da na jednom mjestu vide presjek tivatske likovne scene.

Izložbu su organizovali Centar za kulturu Tivat, Matica Boke i Porto Montenegro, a njenu postavku čini nekoliko desetina radova umjetnika koji su afrimisali tivatsku likovnu scenu, među kojima su i međunarodno poznata imena poput Momčila Macanovića, Ivice Aranđusa, Borisa Dragojevića i Ljubomira Popadića. Pored njihovih, postavku čine i radovi Anta Peana, Miljenka Sindika, Ivana Kneževića, Zorana Krute, Hane Mirkov, Borisa Papovića, Milice Rajčević, Andree Ivande Rocheaux, Vladimira Jovićevića, Tanje Matković, Dragana Peričića, Boža Prodanovića, Milanke Sredanović, Rade Ivanković, Vasa Stanjevića i Zorana Mujbegovića.

“Tivat je bio grad majstora-zanatlija koji su mogli kako se govorilo, od metala i čovjeka da naprave, a evo vidimo da je ovo igrad velikih umjetnika koji svoje majstorstvo dokazuju likovnim priborom. Ponosni smo da na ovu izložbu jer je to djelo Tivta - tivatski autori, tivatsko znanje, tivatska pamet”, kazao je Željko Komnenović, predsjednik UO Matice Boke. On je najavio i skoro objavljivanje reprezentativne monografije “Tivatski slikari” kao logičan epilog ove velike izložbe.

U ime tivatskih umjetnika, publici i organizatorima izložbe zahvalio se Ivica Aranđus, dok je producent u tivatskom Centru za kulturu Neven Staničić podsjetio na istorijat razvoja likovne scene Tivta koja je relativno mlada, ali jako bogata i inspirativna likovnim kritičarima i publici.

“Razmišljam o tome šta bi sve mogla da znači odrednica 'tivatski slikari'. Da li je to samo adresa, motiv koji rade u svojim djelima ili možda postoje neke skrivene stvari poput pokreta, nadahnuća, centra, scene. Tivat je vrlo specifičan grad kad je umjetnost i kultura u pitanju. Likovna scena u Tivtu je puno značila, a sada tivatski slikari mnogo više znače i Crnoj Gori”, istakao je Staničić.

Bonus video: