Eritrejac Girmaj Gebreselasije najmlađi šampion u maratonu na SP

90 pregleda 1 komentar(a)
Girmaj Gebreselasije, Foto: Reuters
Girmaj Gebreselasije, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2015. 08:58h

Girmaj Gebreselasije osvojio je prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, koje je u noći između petka i subote po našem vremenu startovalo u Pekingu.

Devetnaestogodišnji atletičar Eritreje je osvojio zlato u maratonu, a stazu je prešao u vremenu 2:12,27 sata.

Drugi je bio njegov sunarodnik Jemane Cegaj (2:13,07), a treće mjesto u Pekingu pripalo je Solomonu Mutaju iz Ugande rezultatom 2:13,29.

Branilac titule i olimpijski šampion iz Londona 2012. Stiven Kiprotič iz Ugande zauzeo je šesto mjesto.

U tek četvrtom nastupu u maratonu (dva nije uspio da završi), Gebreselasije je tako postao najmlađi šampion svijeta u maratonu u istoriji takmičenja i donio prvo zlato na svjetskim prvenstvima za Eritreju.

„Ovo je bio njegov drugi maraton koji je istrčao do kraja. Iskreno, nismo očekivali od njega da pobijedi“, rekao je njegov menadžer.

Interesantno, Gebreselasije je na stadion stigao sam sa zastavom Eritreje preko ruke, prošao je kroz cilj, a nije znao da atletičari ne moraju da trče cio krug, zvaničnici su mu rekli da se zaustavi.

„Nisam bio siguran, nikad ranije nisam završavao maraton na stadionu“, rekao je Gebreselasije koji je istakao da je njegova porodica željela da se on fokusira na školu, a ne na atletiku, ali su ga kasnije podržali

„Kada sam počeo da pokazujem interesovanje za atletiku podržali su me. Počeli su da vjeruju da mogu da uvedem Eritreju u istoriju“, rekao je mladi atletičar.

Bonus video: