Zašto psuje hrvatska spisateljica

Ovih dana iz štampe je izašla njena knjiga “Zašto psujem”
310 pregleda 3 komentar(a)
Vedrana Rudan, Foto: Facebook/Službena stranica Vedrane Rudan
Vedrana Rudan, Foto: Facebook/Službena stranica Vedrane Rudan
Ažurirano: 21.08.2015. 16:24h

Književni program ovogodišnjeg Grada teatra, u subotu, 22. avgusta u 20 sati, predstaviće na Trgu pjesnika Vedranu Rudan, jednu od najčitanijih i najprovokativnijih hrvatskih spisateljica i kolumnistkinja, koja svojim oštrim, kritičnim tekstovima i nastupima posljednjih godina obilježava i javnu scenu regiona.

Vedrana Rudan rođena je 1949. godine u Opatiji, živi u Rijeci, “sa mužem stalno, a sa unukom povremeno. Nema psa zato što mnogo putuje“.

Završila je Pedagošku akademiju u Rijeci - kako sama navodi “srpski ili hrvatski“ i njemački jezik. U životu je, prije nego je postala poznata, radila razne poslove - bila je učiteljica, turistički vodič, sladoledžija, novinar za više hrvatskih novina, urednica na radiju...

Poznata po svom nepristrasnom i sočnom jeziku, 1991. dobila je otkaz. Pravosnažnom sudskom presudom je 1993. vraćena na posao, ali joj je bilo onemogućeno da radi, pa je onda sama dala otkaz.

Godine 2003. odlučila je da će biti književnica. Piše kratkim, britkim stilom, duhovito, “bez dlake na jeziku“. Uzima u zaštitu one koji su ostali bez posla, sirotinju, ugrožene žene, običan narod...

Članica je Hrvatskog društva pisaca, a knjige su joj prevođene na engleski, njemački, poljski, slovenački, ruski, francuski, makedonski, mađarski. Pozorišne predstave dramatizovane prema njenim knjigama igrane su u Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Varšavi, Londonu, Santa Moniki u Americi, Budimpešti.

Vedrana Rudan autorka je popularnog bloga “Kako umrijeti bez stresa”, a sve knjige koje je do sada napisala postale su bestseleri - “Uho, grlo, nož”, “Ljubav na poslednji pogled”, “Strah od pletenja”, “Ja, nevjernica”, “Crnci u Firenci”, “Kad je žena kurva”, kad je muškarac peder”, “Dabogda te majka rodila”, “Kosturi okruga Medison”, “U zemlji Krvi i idiota”, “Amaruši”.

Upravo ovih dana iz štampe je izašla njena nova knjiga “Zašto psujem”, u izdanju beogradske “Lagune”. Sa Vedranom Rudan na Trgu pjesnika razgovaraće mr Božena Jelušić, profersorica i teoretičarka književnosti i medijske pismenosti.

Bonus video: