Tužioci saslušali sve iz Bohumove izjave

Vlaović još nije razgovarao sa crnogorskim istražiteljima
157 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2015. 17:44h

Vrhovno tužilaštvo saslušalo je sve osobe koja je nekadašnji prvi crnogorski zaštićeni svjedok Zoran Vlaović-Bohum pomenuo u kontekstu navodnih saznanja o ubistvu Duška Jovanovića.

Do sada, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz Tužilaštva, nije saslušan još samo Vlaović, i oni ne isključuju mogućnost da će i to uskoro učiniti.

Iz te institucije, međutim, nijesu htjeli da preciziraju koga je sve Vlaović u izjavi pomenuo, i kako napreduje istraga u tom slučaju. Bohum je svjedočio u slučaju ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, a nedavno se ponudio navodno da pomogne i u rasvjetljavanju likvidacije glavnog urednika Dana.

Sredinom maja šef komisije koja prati istrage napada na novinare Nikola Marković, kazao je da je nedavno razgovarao sa osobom koja navodno može pomoći u rasvjetljavanju ubistva Jovanovića, kroz status zaštićenog svjedoka. On nije pomenuo Vlaovićevo ime, ali su pojedini mediji ubrzo objavili da je riječ o njemu.

Marković je tada objasnio da je preko posrednika stupio u kontakt sa potencijalnim svjedokom, rekavši da se ta osoba nalazi u “jednoj trećoj zemlji”, u koju je otišao sa kolegom iz Komsije i urednikom “Vijesti” Mihailom Jovovićem.

"To lice iz razloga bezbjednosti ne želi da dođe u Crnu Goru. Prvi put, 20. marta, saslušali su ga nadležni te treće države. Drugi put, išli smo Jovović i ja i razgovarali sa tom osobom u prisustvu nadležnih organa te države... Vidjećemo šta će biti... Neka imena se pominju”, kazao je Marković televiziji “Vijesti”.

Te osobe iz Vlaovićeve izjave dale su izjavu Tužilaštvu, a viša državna tužiteljica Vesna Jovićević odlučiće da li će i autor izjave biti saslušan.

Nikola Marković je govoreći o Bohumu kazao da ga je pitao da li traži novac za te informacije: “Rekao je pare me ne zanimaju, samo mi bezbjednost porodice morate obezbijediti”.

Naglasio je da je zvanično saslušanje u toj državi obavljeno na zahtjev potencijalnog svjedoka, koji je tražio azil od tamošnjih organa... Mediji su kasnije objavili da je Bohum tražio azil u Srbiji.

"To lice nije htjelo da sarađuje sa našim državnim organima, ali smo ga, jer nije bilo drugog načina, ubijedili da zbog svih građana Crne Gore i porodice Jovanović, ispoštuje sve te pravne procedure”.

Marković bi trebalo da svjedoči u postupku za ubistvo Jovanovića, zbog toga što je javno pominjao potencijalnog zaštićenog svjedoka. Njega je kao svjedoka predložio advokat Branko Anđelić, branilac Damira Mandića, optuženog za saizvršilaštvo u ubistvu Jovanovića.

"Iz medija sam saznao da je taj zaštićeni svjedok Zoran Vlaović Bohum i da ga je u jednoj stranoj zemlji saslušavao Marković, uz saglasnost tužilaštva. To je prilika da pred sudom Marković kaže o kom se zaštićenom svjedoku radi i u kojoj fazi postupka je saslušavan”, kazao je Anđelić tada u podgoričkom Višem sudu.

Marković je rekao da će poštovati svaku odluku suda.

Urednik "Dana” likvidiran je prije 11 godina - 27. maja 2004. godine pokošen je hicima iz automatske puške, nakon što je izašao iz redakcije. Crnogorski istražitelji još nijesu uspjeli da otkriju ko je ispalio smrtonosne hice, i ko je nalogodavac tog zločina.

Za učešće u tom nedjelu optužen je jedino Damir Mandić, kome je oborena osuđujuća presuda za saučesništvo u ubistvu. Mandiću se treći put sudi za ubistvo Jovanovića.

Prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak je krajem 2006. godine oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića. Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009, osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina. Ustavni sud ukinuo je i tu presudu i u toku je treći sudski postupak. Iz tužilaštva su početkom godine saopštili da novim predmetom pokušavaju da otkriju još dva saučesnika u ubistvu Jovanovića.

Tada je rečeno da su tim povodom saslušali 10 svjedoka, uključujući premijera Mila Dukanovića i ministra Duška Markovića. Obojica su u par navrata pričali o tom ubistvu, između redova govoreći da znaju nešto više o toj likvidaciji.

Šef Vlade u Skupštini je aludirao da je Vojislav Koštunica kriv za smrt Jovanovića. Duško Marković je u televizijskoj emisji kazao da je nekadašnja Služba državne bezbjednosti imala informacije da je bezbjednost Jovanovića bila ugrožena, prije nego je ubijen.

Galerija

Bonus video: