Nikšić: Uhapšen zbog zelenašenja, policajac mu u zalog dao službeni pištolj

Markoviću se stavlja na teret da je Lj.Z. pozajmio 400 eura uz mjesečnu kamatu od deset odsto
1840 pregleda 65 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2015. 14:44h

Nikšićka policija uhapsila je sugrađanina Vasilija Markovića (33), zbog osnovane sumnje da je u novembru 2012. godine izvršio krivično djelo zelenaštvo na štetu Lj. Z. (49), policajca u CB Nikšić.

Lj. Z. je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i stavlja mu se na teret da je u zalog Markoviću dao službeni pištolj marke CZ 99.

„Tužilačko-policijske aktivnosti, sprovedene u okviru akcije ’Bruni’ po nalogu nadležnog tužioca ukazuju na sumnju da je V.M. počinio krivično djelo zelenaštvo, na štetu policijskog službenika Lj.Z. tako što je krajem 2012.godine iskoristio teško imovno stanje i nuždu oštećenog kojem je pozajmio novac na zajam ugovarajući nesrazmjernu imovinsku korist, tzv. zelenašku kamatu“, kazao je Zoran Backović, načelnik stanice kriminalističke policije CB Nikšić.

Markoviću se stavlja na teret da je Lj.Z. pozajmio 400 eura uz mjesečnu kamatu od deset odsto.

„Prije davanja pozajmice na kamatu Lj.Z. je predstavio tešku materijalnu situaciju u kojoj se našao, zbog dugovanja privatnim licima i po osnovu kredita. Osumnjičenom V. M. postupajući tužilac donio je rješenje o zadržavanju u trajanju od 72 časa. Istovremeno je istražnom sudiji Osnovnog suda u Nikšiću predloženo određivanje pritvora“, kazao je Stevo Šekarić, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva.

Protiv Lj. Z, koji je nakon dvanaestosatnog zadržavanja pušten na slobodu, biće sproveden i disciplinski postupak.

Akcija „Bruni“ je, prema riječima Backovića, peta akcija koju su policijski službenici, u koordinaciji i po nalogu tužilaštva, realizovali u okviru obavještajnog projekta „Loan“.

Početkom avgusta realizovana je akcija „Koko“ u sklopu koje je protiv Beranca Željka Marjanovića. (52) podnesena krivična prijava zbog sumnje da je Podgoričaninu D.B. pozajmio 50.000 eura uz zelenašku kamatu. U julu je krivična prijava podnesena protiv Nikole Papana (54) iz Bara koji se sumnjiči da je Ž. Z. iz Budve dao deset hiljada eura uz kamatu od sedam odsto i zaključivanje fiktivnog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, na šta je oštećeni pristao.

„Osumnjičeni N.P. je, kako se sumnja, odbio da prihvati od oštećenog povraćaj novca i to prije ugovorenog roka, već je kod Uprave za nekretnine, PJ Budva pokrenuo postupak uknjižbe i na svoje ime uknjižio nepokretnosti koje su bile predmet ugovora“, kazao je Backović.

Vrijednost parcela je višestruko veća od pozajmljenog novčanog iznosa sa kamatama.

U junu je uhapšen Podgoričanin Marko Radulović. (29) zbog sumnje da je sugrađaninu Z. R. pozajmio 35.000 eura uz mjesečnu kamatu od pet odsto. Naplatu ovog dugovanja su, kazao je Backović, kako se sumnja pratile prijetnje i zahtjev za stavljanje hipoteke na stan oštećenog. Istog mjeseca je lišen slobode i Bjelopoljac Ibrahim Kadić (69) koji se sumnjiči da je tokom 2013 i 2014.godine oštećenim licima, od kojih je do sada identifikovano 13, davao novac na pozajmicu uz zelenašku kamatu i da je samo u tri slučaja na taj način plasirao preko 70.000 eura.

Tužilačko-policijske aktivnosti u okviru obavještajnog projekta „Loan“ na identifikovanju lica za krivično djelo zelenaštvo se nastavljaju.

Galerija

Bonus video: