Kou novi predsjednik IAAF, pobijedio je Bubku

70 pregleda 0 komentar(a)
Sebastijan Kou, Foto: Getty Images for IAAF
Sebastijan Kou, Foto: Getty Images for IAAF
Ažurirano: 19.08.2015. 08:09h

Na jubilarnom 50. Kongresu, u Pekingu, Sebastijan Kou izabran je danas za novog predsjednika Svjetske atletske federacije (IAAF), umjesto Senegalca Lamina Dijaka. Legendarni britanski atletičar je šesti predsjednika IAAF-a.

"Veoma sam počastvovan što sam dobio povjerenje za ovu funkciju. Nema posla koji bih želio više da radim. Niti sa većom posvećenošću", rekao je Kou nakon imenovanja.

Legendarni britanski atletičar je na izborima za predsjednika IAAF pobijedio Sergeja Bubku sa 115 glasova, u odnosu na 92, koliko je dobio slavni ukrajinski skakač s motkom.

Bubka je kasnije izabran za potpredsjednika IAAF-a, i poželio uspjeh novom predsjedniku u vođenju sporta "kome smo svi posvetili život".

"Znam da će atletika u budućnosti napredovati kao sport, i biti sve jači i jači", dodao je Bubka.

Pedesetosmogodišnji Kou dobio je četvorogodišnji mandat i na mjestu predsjednika zamijeniće 82-godišnjeg Senegalca Dijaka koji je na kormilu svjetske atletike bio 16 godina.

"Sada na čelu imamo čovjeka koji je život posvetio sportu", rekao je Dijak.

Kou je dvostruki olimpijski šampion na 1.500 metara (1980. u Moskvi i 1984. u Los Anđelesu), bivši parlamentarac Konzervativne partije i predsjednik Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Londonu 2012.

Postavio je brojne svjetske rekorde na 800 i 1.500 metara. Njegova rivalstva sa zemljacima iz Britanije, Stivom Ovetom i Stivom Kremom uticala su na porast popularnosti srednjeprugaških trka.

Dobitnik je brojnih britanskih kraljevskih titula, među kojima i titule lorda.

"Bio je to dug put. Atletikom sam počeo da se bavim sa 11 godina, imao sam sreću da učestvujem na Olimpijskim igrama i drugim najvećim takmičenjima,da osvajam odličja..Za mene je atletika vrhunac, to je moj sport, strast, sve što sam oduvijek želio da radim. Moj prethodnik je poostavio jako snažne temlje, a jedan od najvažnijih je da je atletika zaista globalni sport. Daću sve od sebe da nastavimo na tim osnovama", istakao je Sebastijan Kou.

Kosovo primljeno u IAAF

Kosovo je danas u Pekingu primljeno u IAAF.

Na Kongresu te asocijacije od 211 prisutnih članica za prijem Kosova glasalo je 187, dok su protiv bili predstavnici 13 zemalja.

Istovremeno u IAAF je primljen i Južni Sudan. Prijem Kosova u međunarodne sportske organizacije je intenziviran nakon prijema u Međunarodni olimpijski komitet.

Bonus video: