Markesov pepeo biće vraćen u Kolumbiju

Mnogi su spekulisali da će njegovi ostaci ostati u Meksiku, gdje je decenijama živio i gdje je sahranjen uz državne počasti 2014. godine
85 pregleda 0 komentar(a)
Gabrijel Garsija Markes, Foto: Reuters
Gabrijel Garsija Markes, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2015. 07:34h

Kremirani ostaci nobelovca Gabrijela Garsije Markesa biće vraćeni u njegovu Kolumbiju i od decembra izloženi u Kartagini, gdje je počeo svoju spisateljsku karijeru.

Odluka da se trajno izlože piščevi ostaci u kolonijalnoj galeriji u centru tog lučkog grada rezultat je dogovora vlasti i Markesove porodice, rekao je AP-u guverner Huan Karlos Gosain.

Iako je u svojim romanima, uključujući i "Sto godina samoće", Markes pisao o svom odrastanju u Kolumbiji, mnogi su spekulisali da će njegovi ostaci ostati u Meksiku, gdje je decenijama živio i gdje je sahranjen uz državne počasti 2014. godine.

Kolumbijski prijatelji pisca pozdravili su odluku.

Garsija Markes u Kartaginu je stigao 1948. i odmah je dobio posao novinara u lokalnom listu El Universal. Grad je postao pozornica za njegov bestseler "Ljubav u doba kolere" i njegova porodica i dalje ima kuću na obali kao i fondaciju koju je sam pisac ustanovio za obuku latinoameričkih novinara.

Zgrada u kojoj će biti izloženi ostaci Markesa u vlasništvu je Univerziteta Kartagine a Gosain kaže da će uz njih biti izložena i bronzana bista pisca, djelo njegove prijateljice, britanske umjetnice Kejt Marej.

Bonus video: