Španska policija danas vraća Pikasovu sliku

Francuska policija na Korzici zaplijenila je na brodu krajem jula remek djelo Pabla Pikasa
131 pregleda 1 komentar(a)
Glava mlade žene, Foto: Beta/AP
Glava mlade žene, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.08.2015. 10:14h

Španska policija poslala je danas tim stručnjaka na francusko ostrvo Korzika da vrate sliku Pabla Pikasa koja je u vlasništvu španskog bankara, procijenjenu na 24 miliona eura.

Četiri policijska stručnjaka za nacionalno nasljeđe i nekoliko zvaničnika španskog Ministarstva za kulturu otputovali su na Korziku kako bi vratili sliku "Glava mlade žene" iz 1906. godine, rekao je portparol španske civilne garde.

Pikasova slika proglašena je za nacionalno blago koje je po španskom zakonu zabranjeno iznositi iz zemlje, saoštile su španske vlasti.

Prema riječima zvaničnika, koji je govorio pod uslovom anonimnosti u skladu sa policijskim propisima, očekuje se da slika bude vraćena kasnije danas.

Francuska policija na Korzici zaplijenila je na brodu krajem jula remek djelo Pabla Pikasa. Ulje na platnu, naslikano u Pikasovom "ružičastom periodu" prikazuje ženu sa dugom crnom kosom.

Kapetan broda nije bio u mogućnosti da carinicima pokaže sertifikat koji obavezno mora da prati takva umetnička djela.

Na brodu je, međutim, nađen dokument u kome se na španskom potvrđuje da je slika "od kulturnog interesa" i da je zabranjeno njeno iznošenje van Španije, Pikasove domovine.

Bonus video: