Đukić crnim savladao Kalezića u derbiju šampionata

Pobjedom nad Kalezićem Đukić se približio šestom naslovu prvaka Crne Gore, a petoj uzastopnoj tituli
1 komentar(a)
Nikola Đukić, Foto: Zoran Đurić
Nikola Đukić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.08.2015. 19:18h

Prvom favoritu 67. Pojedinačnog prvenstva Crne Gore u šahu, Nikoli Đukiću, pripao je derbi šampionata u Akademskom centru u Pljevljima, pošto je aktuelni prvak crnim figurama savladao intermajstora Blaža Kalezića u 9. kolu. Kalezić i Đukić su do juče dijelili čelnu poziciju sa po šest bodova, a bijelom je juče igrao i remi zbog prednosti u ostalim kriterijumima. Ipak, četvorostruki uzastopni šampion Crne Gore, Đukić, bolje se snašao u odvažnoj igri sicillijanske odbrane, u kojoj su oba rivala željela da u direktnom duelu naprave odlučujući korak ka tituli.

Đukić je prvi uspio da oslabi rivala, privremenom žrtvom skakača uspio je da oslabi Kalezićevu odbranu. Ovom pobjedom Đukić se približio šestom naslovu prvaka, a petoj uzastopnoj tituli.

Vladimir Vujošević je bijelim figurama protiv favorizovanog velemajstoram Dragiše Blagojević potvrdio da je sjajan poznavalac španske partije, pa je remi bio neizbježan u jednakoj poziciji. Bio je to jedini remi u borbenom 9. kolu, pošto je Luka Drašković potvrdio potencijal i iskoristio prednost početnog poteza za pobjedu nad Draganom Popadićem.

U preostala dva duela bolji su bili crni. Tijana Blagojević je slavila protiv velemajstora Dragana Kosića. On je partiju zakomplikovao prihvatanjem žrtve pješaka na h7, a Tijana je to iskoristila da partiju odvede u vode koje joj odgovaraju.

I Veljko Draganić, koji sjajno igra na prvenstvu u Pljevljima, je iskoristio žrtvu pješaka „bijelog” Aleksandra Tomića, i došao je do pobjede kojom se sa Draškovićem izjednačio na trećem mjestu.

Na tabeli dva kola prije kraja vodi Đukić sa 7 bodova, Kalezić je ostao na šest, dok su Drganić i Drašković sakupili po 5,5.

Deseto kolo igra se sjutra od 15.30 sati u Pljevljima.

Bonus video: